Šampitu sam po ovom receptu počela praviti kad sam imala jedanaest godina, moja strina mi je prvi put pokazala i napravila za mene – kolač me nikad nije izdao… brzo i jeftino.
Sastojci:
Za biskvit:
-7 žumanjaka
-100 g šećera
-70 ml mlijeka
-70 ml ulja
-100 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550
-½ vrećice Praška za pecivo
Za šaum:
-400-500 g šećera
-50 ml vode
-7 bjelanjaka
Priprema:
Za biskvit:
Žumanjke i šećer miješajte dok se šećer ne otopi.
Dodajte mlijeko, ulje i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Smjesu dobro izmiješajte i izlijte u namašćeni pobrašnjeni lim za pečenje (30 x 20 cm) te pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C 10 minuta.
Šaum nanesite preko pečenog biskvita, poravnajte i vratite u pećnicu na 5 minuta (da se formira korica).
Ohladite na sobnoj temperaturi, a zatim nastavite hladiti u hladnjaku.
Za šaum:
Šećer i vodu zagrijte na srednjoj temperaturi dok se šećer ne otopi i počne formirati mjehuriće.
Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg (kad okrenete posudu naopačke da šaum ne ispadne).
Polako dodavajte vrući, rastopljeni šećer uz stalno miješanje i tako nastavite još 15 minuta.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar