Kada sam recept vidjela odmah me je začarao
Sastojci:
Biskvit svijetli
-4 jaja
-100 g šećera
-1 vrećica vanilije
-100 g brašna
-40 g gustina
-1 mala kašikíca praška za pecivo
Biskvit – tamni
-2 jaja
-2 kašike tople vode
-60 g šećera
-1 vrećica vanilije
-50 g brašna
-50 g gustina
-1 mala kašikica praška za pecivo
-1 kašika kakao
Fila
-50 g bijele čokolade
-600 ml. tečnog šlaga
-5 vrećica šlagfix od Dr. Oetker
-100 g marmelade od jagoda ili trešanja
Puding
-2 listića želatina
-1 puding od čokolade
-375 ml. mlijeka
-40 g šećera
Priprema:
PUDING:
Želatine otopiti u vodi oko 5 minuta.
U međuvremenu skuhati puding i u malo ohlađeni puding dodati ocjeđeni želatin i miješati dok se želatin neistopi u pudingu.
Staviti prozirnu foliju preko pudinga(da se nestvori kora preko pudinga) i ohladiti.
SVIJETLI BISKVIT:
Jaja sa šećerom i vanilijom pjenasto umutiti.
Polako dodati brašno, gustin i prašak za pecivo.
Tijesto staviti u veliki pleh sa pak papiromi peći oko 15 min na 180°C.
TAMNI BISKVIT:
U međuvremenu dok se prvi biskvit peće, pjenasto umutiti jaja sa šećerom i vanilijom , polagano dodati brašno , gustin , kakao i prašak za pecivo.
Staviti u kalup24 cm. i peći oko 15 min. na 180°C.
Tečni šlag umutiti sa 2 kasike šećera , dodati 2 vrecice vanilije i postepeno dodavati šlagfix. Šlag čvrsto umutit.
Svijetli biskvit izrezati u 6 dijelova svaku traku rezati(najbolje sa linijalom) na 6 cm.
Preko traka prvo premazati ohlađeni puding. Preko pudinga staviti izribanu bijelu čokoladu i na kraju premazati sa šlagom ( pola umučenog šlaga )
Nakon toga staviti marmeladu u špricu i stavljati crvene linije preko šlaga tako da svaka linija leži u sredini od trake
Kada je sve premazano onda polako odvojiti trake ( najbolje sa velikim nožem )
Tamni biskvit jednom presijeci i donji dio premazati sa restom od marmelade.
Prvi dio od trake uviti kao pužic i staviti na sredinu tamnog biskvita
I sve tako dalje uvijati ostale trake .
Na kraju poklopiti sa drugim dijelom od tamnog biskvita. Kolač premazati sa restom od šlaga i ukrasiti po želji.
Ovako sam napravila ukrase od čokolade.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar