UMOTANI ČOKOLADNI SAN

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest
Kada sam recept vidjela odmah me je začarao 

Sastojci:

Biskvit svijetli
  
-4 jaja  
-100 g šećera  
-1 vrećica vanilije  
-100 g brašna  
-40 g gustina  
-1 mala kašikíca praška za pecivo
 
Biskvit – tamni
  
-2 jaja  
-2 kašike tople vode  
-60 g šećera  
-1 vrećica vanilije  
-50 g brašna  
-50 g gustina  
-1 mala kašikica praška za pecivo  
-1 kašika kakao
 
Fila
  
-50 g bijele čokolade  
-600 ml. tečnog šlaga  
-5 vrećica šlagfix od Dr. Oetker  
-100 g marmelade od jagoda ili trešanja
 
Puding
  
-2 listića želatina  
-1 puding od čokolade  
-375 ml. mlijeka  
-40 g šećera

Priprema:
   
PUDING:

Želatine otopiti u vodi oko 5 minuta.

U međuvremenu skuhati puding i u malo ohlađeni puding dodati ocjeđeni želatin i miješati dok se želatin neistopi u pudingu.

Staviti prozirnu foliju preko pudinga(da se nestvori kora preko pudinga) i ohladiti.

SVIJETLI BISKVIT:

Jaja sa šećerom i vanilijom pjenasto umutiti.

Polako dodati brašno, gustin i prašak za pecivo.

Tijesto staviti u veliki pleh sa pak papiromi peći oko 15 min na 180°C.

TAMNI BISKVIT:

U međuvremenu dok se prvi biskvit peće, pjenasto umutiti jaja sa šećerom i vanilijom , polagano dodati brašno , gustin , kakao i prašak za pecivo.

Staviti u kalup24 cm. i peći oko 15 min. na 180°C.

Tečni šlag umutiti sa 2 kasike šećera , dodati 2 vrecice vanilije i postepeno dodavati šlagfix. Šlag čvrsto umutit.

Svijetli biskvit izrezati u 6 dijelova svaku traku rezati(najbolje sa linijalom) na 6 cm.

Preko traka prvo premazati ohlađeni puding. Preko pudinga staviti izribanu bijelu čokoladu i na kraju premazati sa šlagom ( pola umučenog šlaga )

Nakon toga staviti marmeladu u špricu i stavljati crvene linije preko šlaga tako da svaka linija leži u sredini od trake

Kada je sve premazano onda polako odvojiti trake ( najbolje sa velikim nožem )

Tamni biskvit jednom presijeci i donji dio premazati sa restom od marmelade.

Prvi dio od trake uviti kao pužic i staviti na sredinu tamnog biskvita

I sve tako dalje uvijati ostale trake .

Na kraju poklopiti sa drugim dijelom od tamnog biskvita. Kolač premazati sa restom od šlaga i ukrasiti po želji.

Ovako sam napravila ukrase od čokolade.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More