RECEPT OD ĐUMBIRA I MEDA KOJI SE MUNJEVITO ŠIRI INTERNETOM: Navodno pomaže i kod kancera!

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest
Već neko vrijeme munjevitom brzinom Internetom se širi recept za pripravak na bazi đumbira i meda koji navodno ima fantastična svojstva prilikom liječenja, čak i najtežih bolesti.- Dobijem prije par dana od jedne osobe iz Sarajeva recept na bazi đumbira i meda i evo me među “normalnima” bez bolova. Žena je imala karcinom endokrinih žlijezda i bila je na aparatima 18 dana. Prošla je bez operacija i kemoterapije… puca od zdravlja. Savjest mi nalaže da ovo podijelim svima koji imaju nekog kome je potrebna pomoć… – jedan je od opisa koji se širi uz ovaj recept.
Iako, naravno, kao i ostale recepte i tvrdnje iz alternativne medicine i ovaj treba uzeti sa dozom rezerve – treba kazati da je zapravo neupitno da su i med i džumbir ljekoviti sastojci. I jedno i drugo koristi se od pamtivjeka u medicinskim tradicijama brojnih naroda, a zanimljivo je da se spominju i vjerskim knjigama. Recimo, u Islamu se med direktno spominje kao lijek, a za đumbir se kaže sljedeće: “U njemu će iz čase piće đumbirom začinjeno piti,  sa izvora u Dženetu, koji će se Selsebil zvat” (Kur’an, El-Insan-Ed-Dehr, 17-18)
Evo i recepta o kojem je riječ:
Dva veća korijena đumbira se očiste i izribaju na najsitnije (može i električna sjeckalica) i pomiješa se s 1/2 kg domaćeg meda, konzumirati ga 3-4 puta na dan. Koristiti plastičnu, drvenu ili keramičku kašičicu, nikako metalnu. Prvi efekti se osjećaju posle dva do tri dana …

O đumbiru
Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana poznata po svome korenju. Đumbir se od davnina upotrebljava u drevnoj narodnoj medicini, ali i kao hrana i sredstvo za uljepšavanje. Ova biljka je porijeklom iz Kine, ali sada se uzgaja u mnogim zemljama, uključujući Aziju, Indiju, Afriku i Karipske otoci. Evropom se širi tek početkom 15. stoljeća. Kao začin i lijek upotrebljava se njegov korijen. Miris đumbira je topao, sladak i ukusa je na limun. Đumbir je jedan od osnovnih orijentalnih začina. Kod nas se malo upotrebljava. Na Istoku dodaju ga jelima sa rižom. Dodaje se medenjacima, kolačima, keksima i pićima. U Indiji i Japanu dodaju ga supama i ribljim jelima. U Japanu đumbir kisele i tada ga nazivaju gari pa ga poslužuju uz poznato japansko jelo SUŠI.
Đumbir se upotrebljava i u narodnoj medicini protiv želučanih problema, za pročišćavanje organizma, za zagrijavanje organizma u hladnim vremenima protiv prehlada. Đumbir širi krvne sudove. Istraživači su otkrili i da on čisti organizam, jača ga i pomaže kod nekih očnih bolesti. Sisanje korijena đumbira dobro je za bolesti grla. Piće od đumbira dobro je za žlijezde s unutrašnjim lučenjem jer poboljšava njihovu funkciju. Odstranjuje sluz koja se nakuplja u prsima i bronhijama usljed prehlada ili pušenja. Đumbir umanjuje depresiju, nervozu i upale želuca. Karameliziran đumbir kao poslastica je izvrstan lijek kod upala i bolova želuca. Koristi i srčanim bolesnicima i onima koji imaju povećani holesterol, kao i onima koji žele dobiti na kilaži – piše Preporood.
Nevjerovatan začin
Đumbir je veoma popularan u kuhinji zbog svog posebnog ljutkastog okusa, što je upravo zasluga eteričnih ulja, koja sadrži korijen đumbira. Korijen đumbira je dostupan u sirovom obliku, u prahu, ušećeren ili ukiseljen, u obliku sirupa ili tinkture u trgovinama zdrave hrane i supermarketima.
Ovaj nevjerojatan začin ima brojne dobrobiti za zdravlje, a ovako ih pobraja sajt Alternativa za Vas:
- Đumbir je karminativ (ublažava želučane tegobe i nadutost) i zbog toga se može koristiti za želučane probleme.
– Korištenje đumbira stimulira sekreciju mukusa i na takav način ublažava kašalj i olakšava bol u grlu.
– Brojna istraživanja potvrđuju da đumbir olakšava mučninu, posebice morsku bolest, jutarnju mučninu, mučninu izazvanu kretanjem i mučninu uslijed kemoterapije.
– Đumbir posjeduje anti-bakterijska, anti-gljivična i anti-toksična svojstva, zbog toga se koristi kao prevencija gripe i prehlade.
– Đumbir je također anti-histamin i zbog toga se koristi kod alergija.
– Đumbir ima anti-upalna svojstva, zbog kojih se koristi kod liječenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno koštanog i vezivnog tkiva.
– Sastojci koje sadrži đumbir, su korisni u sprečavanju procesa biosinteza prostaglandina, koji je odgovoran za nastanak upale. Korijen đumbira se pokazao visoko efektivnim lijekom protiv artritisa. Rezultati liječenja sa đumbirom premašuju rezultate liječenja konvencionalnim lijekovima.
– Đumbir sadrži posebne enzime koji su odgovorni za katalizu proteina u hrani, i na takav način pomažu probavi i sprečavaju grčeve. Drevni Grci nakon većeg obroka često su jeli đumbir, da bih olakšali proces varenja.
– Zahvaljujući tome, da đumbir potiče sekreciju mukusa, on sprečava nastanak čira – oštećenja sluznice želuca.
– Potvrđeno je da đumbir smanjuje nivo holesterola i sprečava nastanak krvnih ugrušaka.
– Đumbir se koristi za liječenje želučanih bolesti poput dispepsije i kolika. U zemljama trećeg svijeta đumbir se koristi za liječenje dijareje.

(Doznajemo.com)
Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More