Fina lagana tortica sa kremom bez maslaca ili margarina ,sa malinama i čokoladom ,nikoga ne ostavlja ravnodušnim!
Sastojci:
Biskvit
-5 jaja
-10 kašika šećera
-9 kašika ne prepunih brašna
-50 ml mlijeka
-50 ml ulja
-4 kašike pune kvalitetnog kakaa
-1 prašak za pecivo
Krema
-500ml mlijeka
-1 kesica praška za puding nougat premium
-6 kašika šećera
-100g čokolade za kuhanje
-10 g mljevene želatine
I još
-300ml vrhnja za šlag
Ganache
-200 ml vrhnja za šlag
-150 g čokolade za kuhanje
I još
-300-400g svježih malina
Priprema:
Biskvit
Pripremimo okrugli kalup za tortu br.26 i obložimo dno sa papirom za pečenje.
Rernu ugrijemo na 180 stepeni.
Cijela jaja mutimo sa šećerom dok ne pobijele i u njih dodamo ulje i mlijeko.
Brašno pomiješamo sa praškom za pecivo i prosijemo u smjesu od jaja.
Dodamo još i kakao i sve sjedinimo miješajući ručno žicom za mućenje.
Smjesu izlijemo u kalup i pečemo na 180 stepeni 25 do 30 minuta .
Probamo da li je biskvit gotov tako što ga ubodemo sa čačkalicom i ako je suha vadimo iz rerne .
Pokriti al folijom i neka se malo ohladi.
Prohlađeni biskvit izvadimo iz kalupa i prerežemo ga na dva dijela .Jedan stavimo na tanjir na kome ćemo slagati tortu i vratimo obruč oko njega.
Krema
Za kremu stavimo mlijeko na ringlu s tim da 1dl ostavimo za razmutit puding.
U zdjelicu istresemo puding i 6 kašika šećera pa izmiješamo sa mlijekom .
Kada mlijeko na ringli prokuha sjedinimo ga sa pudingom i vratimo na vatru i smanjimo temperaturu .Skuhamo kremu i u gotovu dodamo 100g čokolade za kuhanje,stalno miješajući da se otopi.
Želatin sjediniti sa 3 kašike vode i sačekati da nabubri i umješati u vruć puding.
Sve dobro sjediniti i ostaviti da se ohladi.Vrhnje umutiti i pomiješati ga sa ohlađenim pudingom .
Sve zajedno dobro izraditi i dobiće se fina lagana krema .
Ganache
Vrhnje ugrijati na ringli ,ali paziti da ne dođe do tačke vrenja ,smaketi ga sa vatre pa umiješati čokoladu.
Energičnim pokretima stalno miješati da se čokolade istopi .
Ostaviti i to da se ohladi.
Tortu slažemo tako da na prvi dio biskvita stavimo maline ,količina po želji ,pa na njih 3/4 kreme pa drugi dio biskvita .
Lagano pritisnemo rukama i od ostatka kreme pola namažemo po torti ,a pola ostavimo za ukras.
Ganache izlijemo na kremu.Tortu ostavimo preko noći u frižideru.
JA sam ostavila i dvije do tri kašike ganache pa pomiješala sa kremom od pudinga i time sutra ukrasila toru.
Znači idući dan kada se torta dobro ohladila i stegla skinula sam obruč i tortu ukrasila ovom kremom i malinama.
Koristila sam svježe maline za tortu,a smrznutim sam ukrašavala.
Vi uradite po vašoj volji.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar