Rast kose: 8 recepata koje možete napraviti kod kuće

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest
 Tretman rasta kose jedan je od najboljih načina da spriječite prorjeđivanje i potencijalno opadanje kose te da obezbijedite njen optimalni rast. Na tržištu se može naći više proizvoda koji će vam pomoći u tome, ali su dosta skupi. Ipak, da ne biste trošili novac na njih i dodatno opteretili kućni budžet, poslužite se sastojcima iz svoje kuhinje. Evo i kako.

Ricinusovo ulje

Ovo ulje je poprilično masno pa ćete možda željeti da ga razrijedite kako biste izbjegli “probleme” sa nanošenjem. Dodajte ga u regenerator ili pomiješajte sa bademovim uljem te ga umasirajte u vlasište kako biste potaknuli rast kose ili umasirajte samo ricinusovo ulje i ostavite preko noći, u slučaju da se susrećete sa ozbiljnim problemima, kao što su opadanje ili prorjeđivanje kose.

Napomena: Intenzivni noćni tretman radite jednom sedmično, kako biste potaknuli rast kose i vratili joj prirodni sjaj.

Ispiranje sirćetom

Vaša kosa ima blago kiseli karakter te joj tretman sirćetom neće naštetiti – pH vrijednost kose varira od kisele 3,5 do neutralne 5,5 što znači da alkalni proizvodi za njegu kose imaju tendenciju da poremete ravnotežu. S druge strane, sirće kosi pomaže da vrati svoju optimalnu pH vrijednost, vraća joj prirodni sjaj i jačinu te je čini manje podložnom lomljenju, pucanju i opadanju. Pored toga, ono uklanja i ostatke proizvoda za njegu kose koji, bukvalno, “guše” vlasište i usporavaju normalan rast kose. Za ovaj tretman je potrebno da pomiješate jedan dio sirćeta i dva dijela vode te da dobijenu mješavinu koristite za ispiranje kose.

Napomena: Koristite za završno ispiranje, nakon šamponiranja.

Maska od žumanca i maslinovog ulja

Bogato proteinima, vitaminima i hranjivim masnim kiselinama, žumance ne samo da će učiniti vašu kosu mekšom, sjajnijom i zdravijom već će joj pomoći i da brže raste. A kako biste iskoristili sve njegove pogodnosti, pomiješajte dva žumanca sa 30 ml maslinovog ulja, mješavinu razrijedite sa oko 70 ml vode te nakon toga masku temeljno nanesite na vlasište. Isperite nakon 15 do 20 minuta.

Napomena: Masku koristite dva do tri puta mjesečno.

Ruzmarin

Od ove moćne biljke vaše kosa ne samo da će biti mekana već će i brže rasti! Ona njeguje i jača kosu, pomaže rješavanje problema prorijeđene kose te stimuliše vlasište. Skuhajte dvije kašičice lišća sušenog ruzmarina (prethodno ga zdrobite) u 300 ml vode te mješavinu nanesite na kosu i vlasište, počevši od vrhova.

Napomena: Koristite nakon šamponiranja.

Maska od banane

Banane su veoma bogat izvor kalijuma i vitamina A, C i E što ih čini savršenim izborom za kućni tretman rasta kose. One vam mogu pomoći da kosa brže raste i bude zdravija. Potrebno je da izgnječite jednu bananu (ili više, u zavisnosti od dužine kose) i da je naneste na kosu i vlasište. Naravno, birajte što zrelije banane. Nakon što masku nanesete na kosu, prekrijte je plastičnom kesom preko koje ćete staviti vruć peškir (možete koristiti i fen, kako bi se sastojci što prije apsorbovali). Isperite nakon deset minuta.

Napomena: Pobrinite se da bananu što bolje izgnječite, jer je veće komade veoma teško isprati iz kose.

Kokosovo ulje i avokado

Tretman kokosovim uljem i avokadom odličan je iz više razloga. On kosi daje sjaj, ako je suha, eliminiše perut te štiti kosu od nepovoljnog uticaja sunčeve svjetlosti. Ugrijte ulje (ne duže od 10 sekundi) te nakon toga utrljajte 15 ml ulja u kosu, od korijena do vrhova. Prije toga pripremite avokado (potrebno je da ga dobro izgnječite, što zreliji to bolji) i nanesite ga na vrhove. Nakon petnaestak minuta kosu isperite hladnom vodom te šamponirajte kao i obično.

Napomena: Tretman radite jednom sedmično.

Bademovo ulje

Ako želite da vam kosa brže poraste ili ako želite da je ojačate, bademovo ulje je jednostavan, ali efikasan način da to i postignete. Korisno je, jer sadrži masne kiseline te čini vašu kosu mekanom, a istovremeno je čini i jačom. Sve što je potrebno da uradite je da uzmete 20 ml ulja (manje ili više, u zavisnosti od dužine i gustine kose) i da ga utrljate u vlasište, krećući se ka vrhovima. Nakon 15 minuta kosu isperite hladnom vodom i šamponirajte kao i obično.

Napomena: Broj nanošenja zavisi od stanja vaše kose. Ako želite da kosi pružite neophodne hranjive sastojke, tretman radite jednom sedmično. Ako imate suhu ili oštećenu kosu, potrebno je da bademovo ulje nanosite dva puta sedmično.

Maska od jaja i jogurta

Za ovu masku vam je potrebno jedno jaje, 60 ml jogurta i 60 ml majoneze. Počnite miješanjem jajeta te dodajte jogurt pa majonezu. Miješajte dok smjesa ne postane glatka. Dobijenu masku nanesite na vlasište i kosu (potrebno je da sva kosa bude prekrivena). Obzirom da maska treba ostati na kosi sat vremena, najbolje je da preko nje prebacite plastičnu kesu ili kapu za tuširanje, kako ne bi kapala. Prilikom ispiranja, koristite hladnu vodu i veoma blag šampon.

Napomena: Za najbolje rezultate, koristite jednom sedmično.

Autor: minimagazin.info
Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More