Kao što je poznato,za rolne su potrebni kalupi koji se obično kupuju u limarskim radnjama,u ovom mom slučaju vazi ono''snađi se kako znaš i umiješ'' mene je poslužila unutrašnjost od pek papira i alu folija,koje sam ne znam ni ja iz kog razloga skupljala.presjekla ih na pola,obložila alu.folijom i eto meni kalupa.. da se vratimo ipak mi na recept.
POTREBNO JE:(za tijesto)
300 ml mlijeka,
1 kockica kvasca(20gr),
2 jaja,
1 kasika šecera,
100 ml ulja,
500 g brašna,
180 g margarina,
300 grama mesnate slanine ili pršute tanko rezane
(za fil) :
200g feta sira,
100 gr sitnog sira,
100gr kisele pavlake,
20 gr tucane ljute paprike,
2 čena bijelog luka,
veza svježeg peršuna,so i biber po ukusu.
PRIPREMA:
U mlako mlijeko dodati kvasac, 1 kašiku šećera i miješamo dok se kvasac ne rastopi.
U sud dodamo braŠno, jaja, ulje, so pa mlijekom umijesimo tijesto.
Namažemo ga uljem i ostavimo da naraste.
Naraslo tijesto premijesimo na radnoj površini a zatim od tijesta, oklagijom, razvučemo koru.
Koru namažemo polovinom pripremljenog margarina i presavijemo dva puta po dužini.
Dobijenu lentu presavijemo 3 puta(popreko).
Savijeno tijesto, oklagijom, ponovo razvučemo u koru, namažemo preostalim margarinom i ponovo savijemo na isti način.
Zatim ponovo od savijenog tijesta razvučemo koru.
Sijecemo lente širine 3 cm.
Sada po dužini spojiti po traku tijesta i pršute ili slanine tako da u mom slučaju slanina prekrije pola tijesta (po dužini).
Tako pripremljene trake uviti oko forme i redati ih na pleh.
Ja sam ih premazala i jednim žumancetom radi ljepše boje,mada i ne mora.
Peci u zagrejanoj pećnici na 200C, oko 20 minuta.
Zatim ih izvaditi i pustite ih da se ohlade.
Za fil pomiješati navedene sastojke i uz pomoć šprica napuniti rolne.
****PRIJATNO****
izvor : http://domaci-recepti.blogspot.com
0 komentari:
Objavi komentar