Domaće kifle

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

Od prvi puta kada sam ih zapazila,stalno ih pravim.

Meni su savrsene i ne zelim da ih mijenjam.Mogu se puniti sa slatkim i slatim punjenjem,to zavisi od Vas.

Ja ih cesto ne punim nicim,nego ih koristim za sendvic i sa uzitom posluzim i pojedem !!

DOMACE KIFLE

tijesto

700gr brasna

350-400ml mlijeka

25gr svjezeg kvasca

2 zlice vrhnja

2 zlice ulja

2 zumanjka

100gr maslaca/margarina

2 bjelanjka-za premazivanje kiflica

*po zelji dodati zlicicu soli

U malo toplog mlijeka rastopiti kvasac,dodati malo secera i brasna i pustiti da se aktivira.

U dublju posudu staviti brasno i u sredinu sipati ostatak mlijeka u koje smo razmutitli 2 zumanjka i dodali ulje i vrhnje.Sipati i aktivirani kvasac i zamijesiti tijesto.

Zamjeseno tijesto podijeliti u 5 loptica.Svaku lopticu rastanjiti u krug,premazati maslacem/margarinom i slagati jednu na drugu,samo se zadnja NE premazuje,nju rastanjiti u velicinu predhodnih i staviti preko svih.

Tako slozene ,ponovo rastanjiti i izrezati na dijelove,po zelji,kakve kiflice hocete.

Na siri dio stavite nadjev i od njega i krenete da motate kiflu,tako da drugom rukom lagano pridrzavate vrh i povlacite(rastezete)tijesto,sve dok se ne smota kifla.

Sloziti zamotane kifle na pripremljene limove za pecenje,prekriti cistom salvetom ili prozirnom folijom ,ostaviti 1.5 sat da se odmaraju i uduplaju volumen,zatim ih premazite bjelanjkom i pospite krupnom soli,ako su nadjevi slani ili susamom,makom,...


Peci na 200C,oko 20 minuta,dok ne porumene !

Recept preuzet sa: ruza123-cooking.blogspot.com
Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More