Sastojci:
Krema:
5 dl slatkog vrhnja
4 dl kiselog vrhnja
15 dag mlijecnog namaza dukatela ili sl (ili svježeg sira)
15 dag šecera u prahu
pola limuna - sok
1 vanilin šecer
1 instant želatina
Ostalo:
8-10 kom kivija
30 dag piškota
1 preljev za torte svijetli
2,5 dl vode
2 žlice šecera
Priprema
Kivi ocistiti i narezati na krugove.
Obruc za tortu (26 cm) obložiti folijom i staviti na tanjur za torte. Piškotama obložiti prvo dno tanjura, a zatim obložiti stranice obruca polovinama piškota.
U jednoj posudi izraditi slatko vrhnje u cvrsti šlag.
U drugoj posudi dobro izmiješati: kiselo vrhnje s mlijecnim namazom, šecerom u prahu,
vanilin šecerom i sokom od pola limuna. Kad je dobro promiješano dodati instant želatinu i miksati da se želatina dobro izmiješa i otopi. U tu smjesu dodati 2/3 šlaga, a 1/3 ostaviti za ukrašavanje torte.
Polovinom kreme napuniti kalup te na nju složiti kolutove kivija. Prekriti preostalom polovinom kreme i kolutovima kivija te staviti u hladnjak.
Preljev za torte pripremiti prema uputama na vrecici:
Promiješati sadržaj vrecice sa 2 žlice šecera i 3 žlice hladne vode (oduzeti od 2,5 dl). Ostatak vode zagrijati do vrenja, maknuti s vatre, dodati pripremljenu smjesu, vratiti na vatru i miješati do ponovnog vrenja. Preljev hladiti 1 minutu pa preliti preko kivija.
Tortu prije rezanja držati u hladnjaku cca 4 sata. Skinuti obruc i maknuti foliju pa poslužiti :)
Keksi na vrhu torte su rezani u koso na pola pa nataknuti na tek stavljen preljev.
0 komentari:
Objavi komentar