Sastojci
Biskvit:
4 jaja srednje veličine
4 žlice šečera
4 žlice ulja
4 žlice vode
5 žlica brašna
pola praška za pecivo
Krema:
8 jaja srednje veličine
25 dkg šečera
4 vanilin šečera
30 dkg oštrog brašna
7,5 dcl vode
7,5 dcl mlijeka
15 dkg šečera u prahu
Premaz:
0.5 l vrhnja za šlag
Priprema
Biskvit:
Miksati jaja sa šečerom,dodati ulje,vodu i brašno sa praškom za pecivo.
Smjesu izliti u tepsiju na pek papir i peći 15-tak min na 180*C u unaprijed ugrijanoj pećnici.
Pečeni biskvit okrenuti,skinuti papir i ostaviti da se ohladi.
Krema:
U veću posudu uliti vodu i mlijeko (odvojiti 1dcl za smjesu) i dodati vanilin šečer,staviti kuhati na srednju vatru.
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Miksati žumanjke sa šečerom,kad bude pjenasto dodavati brašno i mlijeko,dobro izraditi da ne bude grudica.
U vrelo mlijeko usipati smjesu od žumanjaka i kuhati uz stalno mješanje na laganoj vatri 8 min. Za to vrijeme dok kuhate kremu,umiksajte bjelanjke i šečer u prahu u čvrstu masu ( ja zaposlim nekoga da mi to napravi dok mješam kremu,ali nekad jednom rukom miksam drugom mješam kremu ).
Kad je žuta krema kuhana,u nju dodajte bjelanjke i na laganoj vatri mješajte da povežete obje smjese još 2 minute.
Vrelu kremu sipajte na biskvit koji ste stavili u tepsiju ,lagano poravnajte nožem i ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.
Napravite šlag i nanesite ga na žutu kremu,zagladite nožem i pospite naribanom čokoladom ili prelijte čokoladnom glazurom.Za glazuru otopiti čokoladu na pari i dodati joj ulje te dobro izmješati i rashladiti.
Stavite u hladnjak na pola sata da se kremšnite ohlade i možete ih rezati.
Režu se savršeno,nož nije potrebno umakati u vodu prije rezanja.
Posluživanje
Kad ih pipremam za neko slavlje ili nosim u goste prelijem ih mlakom glazurom od čokolade i ulja,kad se glazura počinje stezati zarežem ju da mi kasnije ne puca.
Dobar tek !
Kremšnite bez greške potrebno je oko 90 minuta, ali je jednostavno za napraviti, probajte i Vi :)
0 komentari:
Objavi komentar