TAJNI RECEPT RUSKOG AKADEMIKA FILATOVA: Za dobar i oštar vid

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest
Vladimir Petrovič Filatov (1875-1956) bio je ruski i ukrajinski oftalmolog i hirurg, koji u svjetskim razmjerima postao poznat zbog svojih tada revolucionarnih tretmana bolesti vida, od kojih se mnogi koriste i danas.



Postao je čuven i po tome što je uspio vratiti vid Vasliju Zajcevu, snajperistu Crvene armije koji se proslavio u bici za Staljingrad. On je u Odesi osnovao i Institut Filatov.
Filatov je sastavio i ovaj recept za bolji vid i očuvanje zdravlja očiju koji nije tako teško za pripremiti. Potrebni su limun, aloa, orasi i med!
Potrebno je 10 dkg soka od aloe, pola kilograma izdrobljenih jezgri oraha, 30 dkg meda i sok iscijeđen od tri ili četiri limuna. Važno je da biljka aloe od koje se uzima sok bude stara barem 2 ili 3 godine. Osim što je dobar za vid, ovaj pripravak je dobar i za ukupno zdravlje organizma i jačanje imuniteta.
Na početku trebate isjeći veće donje i srednje listove aloe, ostavljajući pri tome netaknut vrh biljke i gornja tri ili četiri lista. Isperite ih ohlađenom vodom koju ste prethodno prokuhali, bodlje sa listova uklonite i isjecite listove na sasvim sitne komadiće. Sok iscjedite kroz dvostruku gazu ili kroz sokovnik.
Akademik je preporučivao da se oprani listovi ne sijeku odmah, nego da se drže u frižideru 10-12 dana na tanjiru. Naime, u ovim uslovima u ćelijama aloe se formiraju supstance tzv. “biogeni stimulatori”
Preostale sastojke dobro izmiješati sa sokom od aloe tri puta dnevno, po pola sata prije jela.
Napomenimo da je sok aloe kontraindikovan kod akutnih bolesti bubrega, gastrointestinalnog trakta, posljednjeg trimestra trudnoće, kod upalnih procesa ženskih polnih organa, kod bolesti kardiovaskularnog sistema u fazi dekompenzacije, tuberkuloze i hemoroida.
(Doznajemo.com/useful-advice.com)
Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More