Mekane kiflice

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest
 Ovaj recept je zakon za kiflice. Mekane “ko duša”.


Sastojci:
Tijesto

    1 kg brašna , glatkog
    3-4 dl mlijeka(za početnike 3 dl mlijeka dosta)
    2 dlvode
    1 dljogurta
    2 dlulja
    1 prašak za pecivo Dolcela
    1 kockakvasca
    1 žličicašećera
    1 žličicasoli


Premaz
1 tučenojaje
Slatka punjenja
nutela pekmez po želji smjesa sa makom smjesa s orasima
Slani nadjev (za 16 kiflica)
100 gsvježeg sira
1jaje
1/2 žličice Vegete Natur srolane i premazane jajom posipajte sa sezamom
Kombinacija meni najdražeg punjenja
200 g šunke na šnite
200 g sira na šnite
Narežite na 4 trake i po komad šunke i sira u svaku kiflicu
Priprema:
1
Kvasac razmrvite, dodajte šećer, žlicu brašna i malo mlakog mlijeka. Izmješajte i ostavite da se diže.
2
Brašno prosijajte, dodajte prašak za pecivo, žličicu soli, promješajte, napravite rupicu u koju prvo stavite dignuti kvasac, a onda sve ostale tekuće sastojke.
3
Sa spiralnim metlicama izmiksajte tijesto u kuglu koja se sam mora odvajati od stjenki posude. Poklopite i ostavite da se kratko digne (cca30 min).
4
Istresite na radnu podlogu i podjelite na 8 djelova. Svaki dio razvaljajte i podjelite na 8 trokuta( 1/2, 1/4, 1/8). Sada rukama na podlozi svaki komad malo razvucite pritiskajući u stranu da budu malo širi u vrhu i duži. Sada taj malo prošireni vrh koji je sad u izgledu slova u zarežite uzdužno 3 cm dva puta. I I
5
dolje na širi dio stavite punjenje po želji, sir sa jajom, šunka sir, nutela, pekmez, orasi, mak, sve opcije punjenja su prema Vašim idejama.
6
Sada s obje ruke primite donje krajeve, prevrnete preko punjenja i lagano pritisnete prstima tako da dobijete jastučić od tjesta i punjenja. Dalje lagano zarolate prema gore i prilikom stavljanaj u tepsiju sa papirom za pećenje lagano zavrnete prema sebi, dolje da se saviju. Premažite ih tučenim jajom po cijeloj površini. Slane možete posuti sezamo i krupnom solju.
7
Pećete na 200 dok ne dobiju laganu boju.

Izvor: coolinarika.com
Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More