Fini, prhki keksići sa makom i čokoladom -maksići!
Sastojci:
-250g maslaca (margarina)
-7 kašika šećera
-1 jaje
-100g mljevenog maka
-350g brašna(ja sam koristila tip 550)
-1 kašikica čajna začina za medenjake
I još
-150 g čokolade mliječne ili za kuhanje
Priprema:
Maslac sobne temperature pomiješati sa šećerom i jajetom .
Malo umutiti da se sastojci povežu.
Umućenoj smjesi dodati mljeveni mak , kašikicu začina za medenjake i brašno.
Zamijesiti tijesto i umotati ga prozirnom folijom i ostaviti u frižider na pola sata.
Kada je prošlo pola sata tijesto izvadimo iz frižidera i na pobrašnjenoj podlozi ga rastanjimo do željene debljine.
Modlicom vadimo oblike i redamo ih na pleh obložen papirom za pečenje.
Keksiće pečemo na 180 stepeni u prethodno zagrijanoj rerni oko 13-15 minuta.
Čokoladu otopiti na pari ili u mikrovalnoj(ja sam tako uradila).
Na jedan keksić staviti malu kašikicu otopljene čokolade i poklopiti drugim keksom.
Redati ih na tacnu i ostaviti da se ohlade.
Viškom čokolade ,ako vam ostane, po vašoj želji ih možete i malo dekorisati!
Od ove količine ja sam dobila oko 40 gotovih keksa.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar