Lekovitim čajevima lečite miom na materici

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest
Miom je dobroćudna izraslina nastala iz glatkog mišićnog tkiva materice i javljaja se najčešće u reprodukcijskom razdoblju kod žena, a često povuče sam od sebe po prestanku tog razdoblja.

Miomi mogu da rastu u tkivu materice, ispod sluznice materice, na zidu materice, ili su za zid materice pričvršćeni tanjom ili debljom peteljkom. Oko 20 posto žena do svoje 30-te godine oboli od mioma, a čak i do 50 posto oboli do svoje 50-te godine. Smatra se da svaka treća žena u svom životu dobije miom materice. Pretpostavlja se da hormon jajnika (estrogen) podstiče rast mioma, pa možemo reći da su to dobroćudni tumori koji su zavisni od estrogena, te da svaka promena vrednosti estrogena u krvi može uticati na pojavu i rast mioma. Zbog toga se često dogodi da se miomi sami od sebe povuku po prestanku reprodukcijskog razdoblja i nastanku menopauze.

Simptomi obolelih od mioma

 bol u krstima
 produžena menstruacija
 bol u donjem delu stomaka
 poremećaj stolice i mokraće
Često se desi da trudnice dobiju spontani pobačaj jer se u drugom i trećem mesecu trudnoće pojačava lučenje hormona estrogena, pa miom naglo počne da raste pod uticajem veće količine hormona.

Brojni su dokazi da ishrana siromašna vlaknima i bogata mastima doprinosi porastu hormona estrogena u krvi. Nažalost sve veća upotreba antibiotika, pesticida i hormona rasta u hrani, prilikom tova peradi, svinja i goveda, kao i kod krava za mužu, doprinose da se kroz meso i mleko, kao i mlečne i mesne prerađevine unose u organizam gore navedene supstance i prilikom metabolizma interferiraju sa ženskim polnim hormonima u crevima.

Dokazano je da organski proizvedeno mleko i mlečni proizvodi kao i meso, ne deluju štetno na tkivo materice i grudi. Preveliko unošenje zasićenih masnoća u organizam (maslac, kajmak, kačkavalj, svinjsko meso, jaja…) kao i stres doprinose nagomilavanju viška masnih materija u organizmu, što takođe nepovoljno utiče na pojavu i rast mioma.

Samo pomoću biljaka pogotovu onih u kojima se nalazi vitamin F (žitarice, klice žitarica, semena i plodovi), nerafinisana ulja možemo izbaciti višak masnih materija iz organizma. Moramo izgraditi jak imuni sistem koji bi nas zaštitio od toksina, virusa i ostalih patogenih mikroorganizama i omogućio našim ćelijama pravilnu razmenu materija radi stvaranja zdravih i normalnih ćelija u organizmu, stabilan nervni sistem, dobru cirkulaciju i normalan rad svih endokrinih žlezda.

Biljna pomoć obolelim od mioma

Virak (vrkuta) – Jača zidove materice, štiti od pobačaja, olakšava porođaj, sprečava rast stafilokoka, a agrimonin iz biljke sprečava nastanak tumora pa čak i zloćudnog tumora dojke.

Macina trava – Normalizuje hormonski ciklus i lučenje polnih hormona i time doprinosi smanjenju mioma. Vekovima se koristila za bobu protiv neplodnosti.

Hajdučka trava – Često nazivana i ženski čaj, zaustavlja krvarenje, smiruje menstrualni ciklus i odličan je antibiotik protiv stafilokoka, ešerije i kandide.

Čuvarkuća – Sok od čuvarkuće koji ima osobinu stezanja, zarastanja, regulisanja prejake menstruacije i bolova, takođe je izuzetno lekovit kod mioma.

Recept za obolele od mioma materice

 Hajdučka trava 100 grama
 Virak 50 grama
 Rastavić 50 grama
 Neven 50 grama
 Očajnica 50 grama
 Kupina 50 grama
 Matičnjak 50 grama
Tri kašike mešavine čaja preliti sa 750 ml ključale vode, poklopiti, ostaviti 40 min, procediti u staklenu bocu i popiti tokom dana.

- Donji deo stomaka masirati uljem u kome se nalaze trave kamilica, verem, ivanjsko cveće i list maline.

Drugi recept za obolele od mioma materice

 Petrovac 100 grama
 Kopriva 50 grama
 Uva 50 grama
 Hrast (mladi list) 50 grama
 Orah 30 grama
 Rusa (suva biljka )30 grama
 Macina trava 50 grama
Priprema i upotreba kao kod prethodnog čaja!

U slučaju pojave krvarenja i jakih i čestih menstruacija u ove čajeve dodavati po 100 gr trave rusomače. 2-3 puta nedeljno vršiti ispiranje čajem od 100 gr rastavića, 50 gr neprskane zobi i 50 gr hajdučke trave.

Izbegavati biljke sa estrogenskim delovanjem poput anisa, crvene deteline, žalfije, žen šena, vučjeg korena, kikirikija… jer mogu da stimulišu prekomerno lučenje estrogena, a time mogu i doprineti povećanje već stvorenih mioma ili pojavi novih.

kucnilekar.com
Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More