KOLAT: Doručak od kojeg se mrša, jačaju kosa i nokti

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest
Profesor Verner Kolat, dijetetičar i ujedno doktor medicine, našao je sredstvo koje bez kuvanja čini žitarice lakim za varenje, zahvaljujući svom doručku “Kolat”.

Doručak Kolat teži tome da se pšenicu asimilira bez kuvanja, pri čemu voće takav obrok samo čini ukusnijim i dopunjuje njegovu hranjivu vrijednost.

Kako pripremiti doručak Kolat?

Količina sastojaka za jednu osobu:

- 30 do 40 gr (2 do 3 male kašike) svježeg brašna od cijelog mljevenog zrna pšenice

- 3 do 5 kašika vode

- 1 do 2 kašike limunovog soka

- 15 gr suvog voća, usitnjenog

- 100 gr jabuka, narendanih tek tren prije upotrebe, ili drugog svježeg voća, zavisno od godišnjeg doba

- kašika oljuštenih badema ili lješnika (usitnjenih) za posipanje

Noć prije – U činiju stavite 30 do 40 grama svježeg brašna od pšenice (električni mlinac za kafu začas samelje pšenicu u brašno), zatim 3 do 5 kašika vode, ali NIKADA mlijeka. Promiješati i ostaviti na sobnoj temperaturi (20 C) do jutra.

Žitarice će cijelu noć bujati i postati gusta masa, dok u međuvremenu nastaju hemijske transformacije koje izazivaju vrenje i kojima treba pripisati dijetetsku vrijednost i probavljivost doručka Kolat.

U drugoj posudi namočite 15 gr suvog voća ( smokava, grožđa, ili kajsija), sitno isjeckanog, tako da voda tek prekriva voće.

Ujutro – promiješajte sadržaj obje posude koristeći pri tom vodu od natopljenog suvog voća, dodajte 1 do 2 kašike svježeg limunovog soka. Dodajte 100 grama rendanih jabuka ( krušaka ) ili drugog usitnjenog voća: jagode, trešnje, šljive, breskve itd.

Mješavinu pospite oljuštenim bademima ili lješnicima. Za promjenu možete dodati, prema vlastitom ukusu, krem od badema ili lješnika ili kašiku meda.

Svako na taj način raspolaže obrokom od 4 do 6 kašika. Jabuku valja narendati u trenutku serviranja da bi se izbjegla oksidacija (upotrijebiti uvijek samo dio koji ne oksidira) jer njena srž mora ostati bijela; doručak će biti sočan, ali ne tečan.

Oni koji imaju dobar apetit mogu NAKON obroka pojesti malo hljeba od neprosijanog brašna s kravljim sirom.

- Redovna ishrana doručkom Kolat djeluje na sljedeći način:

Stvara osjećaj sitosti najmanje 4 sata. Lažna glad se ne javlja, želudac nije preopterećen.

Reguliše težinu. Osobe koje žele smršati neće biti gladne prije ručka i podnosiće smanjene obroke. Suprotno tome, one koje se žele udebljati, primijetiće da su se njihove probavne funkcije poboljšale i da dobijaju na težini; to je paradoksalno, ali savršeno logično.

Uklonjena je opstipacija, faktor auto-intoksikacije.

Budući da doručak uklanja toksine, znaci umora i iscrpljenosti, koji su pokazatelj akumulacije toksina a ne stvarnog umora, nestaju.

Povećava se fizička i intelektualna djelotvornost.

Javlja se osjećaj opšte prijatnosti, koji proizlazi iz bolje biološke ravnoteže.

Unutrašnja radost i zadovoljstvo uklanjaju želju za konzumiranjem nadražujućih sredstava (kafa, duvan, alkohol) .

Koncentracija se poboljšava, jer probavni aparat nije opterećen teškim doručkom. Sjetite se da probava uzima 70 posto raspoložive energije.

Dolazi do bolje otpornosti prema stresovima.

Sastav krvi se poboljšava. Množenjem kožnih ćelija uslijed boljeg natapanja potkožnih tkiva koža postaje ružičasta i glatka.

Kosa ponovo postaje mekana, oživljava. Dr Kolat ukazuje čak na to da je, redovnom upotrebom te formule doručka, kosa prestala sijediti i poprimila svoju normalnu boju.

Nokti postaju sjajni i ne lome se.

Stanje zuba se popravlja. Dr Kolat ukazuje na slučajeve paradentoze, koja je bila ne samo zaustavljena, nego se čak i povukla. Prema konstatacijama Dr Netera, zubi se vraćaju u svoje zubne čašice.

Kostur se jača, teže dolazi do lomova, a u slučaju nezgode kosti brže srastaju.

Žitarice i voće izvrsno se slažu u doručku Kolat. Aroma svježe samljevenog brašna veže se s eteričnim mirisom voća. Pripremljen s ljubavlju taj doručak postaje poslastica, jer se njegovi sastojci mijenjaju prema godišnjem dobu i inspiraciji. Voće žitaricama daje svoju tečnu svježinu, dopušta bolje prepariranje hrane već u ustima, dakle bolju asimilaciju s manjim utroškom energije. Vitamini grupe B iz svježeg brašna upotpunjavaju se sa vitaminima voća. Organske kiseline svježeg voća neutralizovane su ugljenim hidratima iz žitarica.

Pripremanje je jednostavno i lako, bez komplikacija i kuvanja, jer ujutro svaki minut mnogo znači. Isprobajte u toku nekoliko nedjelja na sebi i cijeloj porodici i uporedite rezultate.

Izvor: Magazin.ba / kolektiv.me
Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More