Jasminine lepinje u 12 koraka

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest
Mekane, rupičaste, lagane i prozračne.

Sastojci:

-1 kg Pšeničnog glatkog brašna tip 550 Podravka By Podravka
-50 g svježeg kvasca
-1 žličica šećera
-2 žličice soli
-650-750 ml mlake vode
-2 žličice maslinovog ulja (za premazivanje zdjele)
 
Za premazivanje:
  
-1 žumanjak
-2 žlice kiselog vrhnja (kajmaka)

Priprema:

Brašno prosijte pa u sredini napravite udubljenje u koje izmrvite kvasac i dodate šećer.

Sol rasporedite uz sam rub posude.

Mlakom vodom zamijesite mekano tijesto.

Miješajte tako dugo dok pod prstima ne osjetite mjehuriće zraka koji počnu pucketati oko 5 - 10 min.

Kad ste tijesto umijesili, dodajte ulje uz rub zdjele, pa lagano okrenite tijesto tako da sa svih strana bude u ulju.

Zdjelu pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom da se digne.

Kada je tijesto udvostručilo masu, lagano ga premijesite, ostavite da se diže i to ponovite još dva puta.

Nakon trećeg puta kada se tijesto diglo, istresite ga na brašnom posutu radnu podlogu i podijelite na deset jednakih dijelova.

Svaki dio tijesta premijesite na brašnu i stavljate na podlogu papira za pečenje koje ste posuli obilato brašnom.

Nakon 10-ak minuta tijesto rastanjite tako da šake skupite i prvim zglobovima šake blago pritišćete po tijestu do veličine koju sami želite.

Ostavite deset minuta da miruje.

Zatim napravite mrežice po tijestu, a potom ga premažite sa smjesom žumanjka i kiselog vrhnja.

Vilicom tijesto izbodite sa svih strana.

U pećnicu stavite veliki lim za pečenje na najniži nivo, a pećnicu zagrijte na 230 °C.

Stavite po 4 lepinje na zagrijan lim za pečenje.

Pecite dok ne dobiju lijepu zlatnu boju (15-20 minuta).

Na rešetke od pećnice stavite deblji stolnjak i u njega zamotajte svaku pečenu lepinju.

Kroz nekoliko trenutaka će postat meke te ih takve poslužite.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
 
Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More