Domaći trapist sir

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest
 POTRBNI SASTOJCI:

    1 l punomasnog mlijeka
    1kg svjezesira
    1kockica
    margarina ili maslaca (oko 25g)
    1kaskica sode bikarbone
    so po ukusu



UPUSTVO RADA:

U veću posudu staviti mlijeko kad prokuha dodati izmrvljen sir,smanjiti temperaturu i stalno mjesati da ne zagori.

Kad sir promjeni oblik tj kad postane onako "kompaktan", smaknuti ga sa šporeta.

Smjesu sipati kroz cjediljku obloženu gazom.

Sir ostaviti oko 2 sata da se cijedi,a odozgo ga necim pritisnuti.

Nakon cijeđenja u šerpu staviti margarin ili maslac da se istopi onda dodati sir koji malo izmrvimo ,a sve to radimo na laganoj vatri i uz stalno mješanje.

Kad se sir istopi dodamo so(ja stavim 2kaškice) i sodu bikarbonu.to će onda onako zapjeniti još malo promješajte van štednjaka .

Pripremiti neku posudu(kalup) koji premažete uljem i istresite smjesu.

Odozgo pritisnine,nekim predmetom koji je ravan (neki manji poklopčić ili okrugla daska ili sl).

Ostaviti u kalupu bar 12 sati da stoji.

 Izvaditi iz kalupa i jesti.

Jako se lijepo sjece ide uz neku mezu ili sl.

Ja ponekad dodam u smjesu pre istresanja u kalup bijelog luka ,kima,mirođije origana ili ko šta voli.

Mada je jako lijep i ukusan bez primjesa.


Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More