Beze torta s jagodama

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

 Torte, pa i ostali deserti s beze korama (ili puslicama) visoko su na mojoj ljestvici omiljenih slastica, što ste, pratite li moj blog, i sami već mogli zaključiti :)

Volim tu kombinaciju hrskavih kora s nekom finom kremicom i/ili šlagom pa još s voćem....mmmmm!
Ovo je torta koju jako često pravim u sezoni jagoda :)




Ovdje sam iskoristila cijela jaja (za razliku od Pavlove  u kojoj se koriste samo bjelanjci), žutu kremu malo sam osvježila dodavanjem limunovog soka i naribane korice a jagodama na vrhu otvorila ovu sezonu (eh, nisu to još one domaće, najslađe jagode, ali i ovima nije lako odoljeti ;)).

Torta je pahuljasta ali zasitna, topi se u ustima.

Brzo nestaje! :)



Beze kora:

    5 bjelanjka
    prstohvat soli
    200 g šećera
    1 žličica ekstrakta vanilije
    1 žličica gustina



Čokoladni preljev:

    100 g bijele čokolade
    50 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja



Krema:

    5 žumanjka
    100 g šećera
    2 žlice gustina
    1 mahuna vanilije (srž) ili vrećica burbon-vanilije ili malo domaćeg ekstrakta vanilije
    500 ml mlijeka
    ½  limuna, domaćeg nešpricanog  (sok i korica)
    100 g maslaca



    300 ml vrhnja za šlag ili slatkog vrhnja ili 2 vrećice šlaga
    1 žlica šećera u prahu



    500 g jagoda





Priprema:

    Pećnicu ugrijati na 130°C.
    Lim obložiti papirom za pečenje.
    Odvojiti žumanjke od bjelanjaka.
    Bjelanjcima dodati prstohvat soli i istući ih u čvrsti snijeg. Postupno dodavati šećer, neprestano miješajući mikserom još nekoliko minuta, dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Na kraju dodati vaniliju i žličicu gustina.
    Na sredinu pripremljenog lima za pečenje staviti smjesu od bjelanjaka pa špatulom ili žlicom formirati u krug promjera 20 cm (ja sam ostavila nemarno raspoređenu smjesu ali želite li „uredniju“ tortu, zagladite i poravnajte bjelanjke sa svih strana).
    Staviti u zagrijanu pećnicu i peći/sušiti sat i trideset minuta.
    Tijekom pečenja ne otvarati pećnicu. (Ja koru sušim uz  ventilator pa povremeno i smanjim temperaturu. Svaka pećnica različito peče, moja je dosta jaka.)Pečena beze kora treba izvana sa svih strana biti suha i hrskava a iznutra mekana i pjenasta.
    Kada je kora pečena, isključiti pećnicu, malo otvoriti vrata pećnice i ostaviti da se kora polako ohladi. Ohlađenu beze koru pažljivo odvojiti od papira za pečenje.
    Čokoladu izrezati na manje komade. Vrhnje za šlag ugrijati do vrenja pa maknuti s vatre i dodati pripremljenu čokoladu. Dobro promiješati da se čokolada i vrhnje sjedine u glatku smjesu pa ostaviti da se ohladi.
    Pripremiti kremu. Ugrijati mlijeko. U drugoj posudi pjenasto mikserom izmiješati žumanjke i šećer, dodati gustin, vaniliju i malo vrućeg mlijeka. Promiješati pa sve uliti u posudu s mlijekom, maknuti s vatre i brzo pjenjačom miješati dok se krema malo ne zgusne, vratiti na laganu vatru i kuhati uz stalno miješanje dok krema ne postane gusta. Na kraju kuhanja dodati limunov sok i naribanu koricu. Ohladiti.
    Pjenasto izmiješati omekšani maslac pa pomiješati sa ohlađenom kremom.
    Vrhnje i  šećer u prahu istući u šlag.
    Složiti tortu – na ohlađenu beze koru nanijeti bijelu čokoladu, zatim žutu kremu i na kraju šlag. Po torti rasporediti jagode (ja sam ih stavila na hrpicu u sredinu ali bolje ih je u jednom sloju rasporediti po torti, lakše će se kasnije rezati).
    Prije posluživanja tortu dobro ohladite (možete je napraviti ranije ostaviti u hladnjaku tijekom noći).



izvor : http://cookam.blogspot.com


Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More