Bacate ljuske od jaja? Kada ovo vidite, više nikada nećete to uraditi!

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest
 Kalcij ima brojne važne funkcije u radu organizma. Osim što stvara koštanu masu i sprečava osteoporozu, kalcij normalizira rad živaca i mišića, reguliše otkucaje srca, omogućuje zgrušavanje krvi i potiče san.
Također je važan za rad imunoloških stanica te zdravu kožu i kosu.
Brojni su faktori koji crpe kalcij iz organizma, a to su prije svega previše sjedenja, kafa, alkohol i gazirana pića. Pomanjkanju kalcija su posebno sklone trudnice i žene u menopauzi, stariji muškarci kao i osobe koje pate od probavnih poremećaja.
Ljuska jajeta sadrži 90 posto kalcija i najbolji je prirodni izvor tog minerala. Tijelo ga lako apsorbira jer je ljuska jajeta po hemijskom sastavu gotovo identična ljudskim kostima i zubima.
U većim dozama ne samo da liječi simptome pomanjkanja kalcija i zaustavlja razvoj osteoporoze, već pomaže i protiv visokog holesterola i povišenog krvnog pritiska, te potiče koštanu srž na proizvodnju krvnih stanica.
Osim toga, ljuska jajeta sadrži željezo, bakar, mangan, cink, fluor, fosfor, krom i molibden. Zbog toga mnogi stručnjaci preporučaju mljevenu ljusku jajeta kao prirodnu i vrlo djelotvornu nadopunu kalcija. Ovisno o životnoj dobi, preporučena dnevna doza je 1,5 do 3 grama mljevene ljuske jajeta.
Štitnjača
Ljuske od osam jaja dobro oprati, osušiti, zdrobiti, preliti sokom od dva limuna i ostaviti u hladnjaku nekoliko dana. Kad se ljuske otope, tekućinu procijediti i pomiješati s litrom rakije i kilogramom meda. Ostaviti da odstoji sedam dana prije upotrebe. Konzumirati po jednu kašičicu dva do četiri puta dnevno nakon jela.
Gastritis, čir
Kašiku mljevenih ljuski jaja pomiješati sa kašikom šećera i kašikom mljevenog muškatnog oraščića. Uzimati 20 dana, tri puta dnevno po jednu kašičicu.
Na vrh noža mljevenih ljuski jaja pomiješati s dvije žlice limunovog soka. Kad se ljuske otope u soku, dodati decilitar toplog mlijeka. Uzimati dva puta dnevno, ujutro na prazan želudac i navečer prije spavanja.
Jačanje organizma i čišćenje krvi
Ljuske od četiri ili pet jaja dobro oprati, zdrobiti i staviti u tri litre vode. Vodu s ljuskama čuvati u hladnjaku do sedam dana i koristiti kao vodu za piće. Dnevno uzimati dvije do tri čaše vode s malo limunovog soka.

Izvor: Fokus.ba
Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More