Torta s lješnjacima i karamelom

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest
Za ljubitelje lješnjaka i karamela!

Sastojci:

Biskvit:
  
-8 kom bjelanaca
-140 gr šećera
-160 gr pečenih mljevenih lješnjaka*
-2 kašike oštrog brašna
-2 kašike kakaoa
-1/2 kesice praška za pecivo
-100 ml ulja
 
Fil:
  
-1 l punomasnog mlijeka
-8 kom žumanaca
-300 gr bombona karamel lješnjak
-160 gr gustina
-170 gr šećera
-100 gr maslaca
-200ml slatkog vrhnja

Za natopiti biskvit:
   
-Malo mlijeka + kašika ruma
 
Ganache:
  
-250 ml slatkog vrhnja (biljno 5+ Dlocela)
-100g kvalitetne čokolade za kuvanje
-100g noisette čokolade

Priprema:

Karamel krema:

Zagrijati 1.5 dl mlijeka i preliti preko karamel-lješnjak bombona koje smo stavili u šerpu i to zagrijavati na laganoj vatri da se karamele otope.

Od preostale količine mlijeka odvojiti 1dl mlijeka a ostalo dodati otopljenim karamelama i zagrijavati (pojačati temperaturu).

U posebnu posudu stavimo žumanca, gustin, šećer i izmješamo sa 1dl hladnog mlijeka, fino da nema grudvica.

Kad se mlijeko sa karamelama zagrijalo u to dodati prethodnu smjesu i zakuhati kremu (krema će biti baš čvrsta pa je potrebno malo energičnije promješati da nema grudvica).

Smaknuti sa šporeta i prekriti površinu kreme sa prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.

Biskviti:

Dok se krema hladi pravimo koru: u bjelanca dodati mrvicu soli i miksati, postepeno dodavati šećer i umutiti sjajan snijeg, isključiti mikser.

Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo, te lagano dodati šaumu od bjelanaca, mješati ručno, na kraju dodati i pečene mljevene lješnjake (ja sam 140gr fino samljela, a 20gr krupnije isjeckala) i sve lagano sjediniti.

Na kraju u laganom mlazu dodati ulje uz ručno mješanje.Smjesu podjeliti na 2 dijela i peći dvije odvojene kore.

Izliti smjesu u okrugli kalup za torte d=22-26 cm, kome smo dno lagano premazali maslacem i stavili papir za pečenje (ja i na obruč kalupa stavim pek papir).

Peći biskvite na 180 st. oko 20-ak minuta ili zavisno od rerne nešto duže ili kraće.

Pečene kore izvaditi i ostaviti da se ohlade.

Nastavak krema:

U mlak (ne sasvim ohlađen!) krem dodati maslac i dobro izmiksati.

Umutiti slatko vrhnje u šlag (ja sam koristila biljno šlag5+ , treba voditi računa da ne pretjerate sa miksanjem da ne dobijete maslac!) i dodati u kremu i sve fino sjediniti mješanjem.

Slaganje:

Kada biskvite pečem u kalupu d=26 cm (visina gotove torte je oko 6 cm) kore ne sječem ili pečem odvojene 4 korrice- pogledati dodatak 19.9.2014., a kada pečem u kalupu d=22 cm (visina torte je oko 8 cm) onda svaki biskvit presječem po visini na 2 dijela.

Biskviti nisu visoki ali kako ja volim tanje korice, ja ih bez problema prerežem, međutim ako niste spretni sa rezanjem ne morate ih ni sjeći.

Staviti prvi dio u obruč kalupa, koji obložimo pek papirom, biskvit  preliti sa malo mlijeka i ruma (ako vam se kore učini dovoljno mekan i sočan možete izostaviti ovaj korak, samo je bitno da ne pretjerate sa prelivom, dovoljno je tek par kašika), zatim premazati karamel-lješnjak kremom, ponovljati postupak, završiti sa kremom.

Ganache:

Čokolade izlomiti i preliti sa vrhnjem; staviti na srednju vatru i mješati dok se čokolade ne istope.

Preliti preko posljednjeg sloja fila i ostaviti na hlađenje najbolje preko noći.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More