Ovo su tri jasna znaka da ne pijete dovoljno vode

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

 Možda niste znali, ali žeđ nije jedini pokazatelj da je vaš organizam dehidrirao, odnosno da mu fali tečnosti. Tijelo vam signale da je vrijeme za čašu vode šalje na razne načine
Tijelo tokom ljetnjih vrućina i pretjeranog znojenja brzo gubi vodu koja mu je preko potrebna. A ako tokom paklenih dana ne pijete velike količine tečnosti, organizam može vrlo brzo da dehidrira.

Takođe, vjerovatno niste znali, ali žeđ nije jedini simptom koji jasno pokazuje da treba da pijete više vode, već vas vaše tijelo o tome obaveštava na još nekoliko načina.
Slijedeći simptomi koje predstavlja fiziolog Greg Džastis jasno pokazuju da ste dehidrirali, pa ako ih osjetite znajte da je vrijeme da preduzmete nešto po tom pitanju.
Glavobolja
Organizam stalno gubi tečnost a s njom odlaze i soli. Mozak je osjetljiv na te promjene i upravo to je okidač za glavobolje. Što više tečnosti nedostaje organizmu, glavobolja je time jača.
Što više tečnosti izgubite, to se više smanjuje volumen krvi zbog čega u mozak dopire manje kiseonika pri čemu se šire krvni sudovi i glavobolja postaje još gora – kaže Džastis.
Izrazito žuta mokraća
Kada urin požuti, vrijeme je da prošetate do kuhinje i natočite čašu vode. Urin osobe koja pije dovoljno tečnosti proziran je, a žuta boja ukazuje na to da je u mokraći previše otpadnih materija.
- Kad ste dovoljno hidrirani, toksini i ostale materije lako se izlučuju iz organizma, ali ako ne pijete dovoljno vode, zadržavaju se u organizmu – pojasnio je fiziolog Greg.
Zatvor
- Voda pomaže protok materija kroz crijeva i njihovo izbacivanje iz vašeg tijela pa ako organizam ne dobija dovoljno tečnosti, ni vi nećete imati redovnu stolicu – zaključuje Džastis.
Podijelite sa svojim prijateljima :)

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More