Sastojci:
Biskvit :
4 belanca
125 g šećera
125 g lešnika
25 g brašna
Čokoladni mus sa konjakom:
4 žumanca
25 g šećera
100 ml slatke pavlak
300 g tamne čokolade ( 70 % )
100 ml slatke pavlake
4 listova želatina
300 ml slatke pavlake
5 kašika konjaka
Preliv:
100 g tamne čokolade ( 70 % )
100 ml slatke pavlake
50 g maslaca
Postupak :
Biskvit :
Ulupajte belanca dok ne dobijete čvrst sneg . Dodajte šećer i još mutite dok se ne sjedini sa belancima. Lešnike sameljite . Pomešajte ih sa brašnom i dodajte belancima . Pečite tortu u kalupu od 24 cm u prečniku,na 180 stepeni C, 20-24 minuta.
Čokoladni mus :
Umutite žumanca , šećer i slatku pavlaku u šerpi .Stavite na paru da proključa i mešajte dok ne postane svetla i gusta smeša. Uklonite sa vatre .
U drugoj šerpi stavite da proključa slatka pavlaka . Uklonite šerpu sa vatre i dodati čokoladu . Mešati dok se čokolada ne otopi pa krem pomešati sa prethodno napravljenim kremom od žumanaca, lagano sipajući uz stalno mešanje čokoladni fil u žumanca. Mutite žicom dok ne dobijete gladak i gust čokoladni krem .
Potopiti želatin u hladnoj vodi 10 min .Procediti vodu i otopite želatin na pari ili u mikrotalasnoj rerni. Pomešajte rastopljeni želatin sa čokoladnim kremom , snažno mešajući da sedobro sjedine . Neka čokoladni krem odstoji na sobnoj temperaturi dok ne očvrsne uz povremeno mešanje. Konačno ,umutite 300 ml slatke pavlake do guste kreme i dodajte malo po malo u čokoladni krem . Pomešajte dobro sve da dobijtete glatku, ujednačenu mousse kremu . Dodajte konjak na kraju. Sipati gotov čokoladni mus preko biskvite . Stavite tortu u frižider na nekoliko sati ili preko noći. Tortu prelijte, kada se skroz ohladi, čokoladnom glazurom, koju ćete napraviti tako što ćete otopiti na tiganju maslac,pa dodati čokoladu i sve to sjediniti sa ulupanom slatkom pavlakom.
Biskvit :
4 belanca
125 g šećera
125 g lešnika
25 g brašna
Čokoladni mus sa konjakom:
4 žumanca
25 g šećera
100 ml slatke pavlak
300 g tamne čokolade ( 70 % )
100 ml slatke pavlake
4 listova želatina
300 ml slatke pavlake
5 kašika konjaka
Preliv:
100 g tamne čokolade ( 70 % )
100 ml slatke pavlake
50 g maslaca
Postupak :
Biskvit :
Ulupajte belanca dok ne dobijete čvrst sneg . Dodajte šećer i još mutite dok se ne sjedini sa belancima. Lešnike sameljite . Pomešajte ih sa brašnom i dodajte belancima . Pečite tortu u kalupu od 24 cm u prečniku,na 180 stepeni C, 20-24 minuta.
Čokoladni mus :
Umutite žumanca , šećer i slatku pavlaku u šerpi .Stavite na paru da proključa i mešajte dok ne postane svetla i gusta smeša. Uklonite sa vatre .
U drugoj šerpi stavite da proključa slatka pavlaka . Uklonite šerpu sa vatre i dodati čokoladu . Mešati dok se čokolada ne otopi pa krem pomešati sa prethodno napravljenim kremom od žumanaca, lagano sipajući uz stalno mešanje čokoladni fil u žumanca. Mutite žicom dok ne dobijete gladak i gust čokoladni krem .
Potopiti želatin u hladnoj vodi 10 min .Procediti vodu i otopite želatin na pari ili u mikrotalasnoj rerni. Pomešajte rastopljeni želatin sa čokoladnim kremom , snažno mešajući da sedobro sjedine . Neka čokoladni krem odstoji na sobnoj temperaturi dok ne očvrsne uz povremeno mešanje. Konačno ,umutite 300 ml slatke pavlake do guste kreme i dodajte malo po malo u čokoladni krem . Pomešajte dobro sve da dobijtete glatku, ujednačenu mousse kremu . Dodajte konjak na kraju. Sipati gotov čokoladni mus preko biskvite . Stavite tortu u frižider na nekoliko sati ili preko noći. Tortu prelijte, kada se skroz ohladi, čokoladnom glazurom, koju ćete napraviti tako što ćete otopiti na tiganju maslac,pa dodati čokoladu i sve to sjediniti sa ulupanom slatkom pavlakom.
Izvor: ( www.detsoteliv.no)
0 komentari:
Objavi komentar