Luksuzna čokoladna torta

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest
Sastojci:
Biskvit :

    4 belanca
    125 g šećera
    125 g lešnika
    25 g brašna

Čokoladni mus sa konjakom:

    4 žumanca
    25 g šećera
    100 ml slatke pavlak
    300 g tamne čokolade ( 70 % )
    100 ml slatke pavlake
    4 listova želatina
    300 ml slatke pavlake
    5 kašika konjaka

Preliv:

    100 g tamne čokolade ( 70 % )
    100 ml slatke pavlake
     50 g maslaca

Postupak :


Biskvit :


Ulupajte belanca dok ne dobijete čvrst sneg . Dodajte šećer i još mutite dok se ne sjedini sa belancima. Lešnike sameljite . Pomešajte ih sa brašnom i dodajte belancima . Pečite tortu u kalupu od 24 cm u prečniku,na 180 stepeni C, 20-24 minuta.


Čokoladni mus :


Umutite  žumanca , šećer i slatku pavlaku u šerpi .Stavite na paru da proključa i mešajte dok ne postane svetla i gusta smeša. Uklonite sa vatre .

U drugoj šerpi stavite da proključa slatka pavlaka . Uklonite šerpu sa vatre i dodati čokoladu . Mešati dok se čokolada ne otopi pa krem pomešati sa prethodno napravljenim kremom od žumanaca, lagano sipajući uz stalno mešanje čokoladni fil u žumanca. Mutite žicom dok ne dobijete gladak i gust čokoladni krem .

Potopiti želatin u hladnoj vodi 10 min .Procediti vodu i otopite želatin na pari ili u mikrotalasnoj rerni. Pomešajte rastopljeni želatin sa čokoladnim kremom , snažno mešajući da sedobro sjedine . Neka čokoladni krem odstoji na sobnoj temperaturi dok ne očvrsne uz povremeno mešanje. Konačno ,umutite 300 ml slatke pavlake do guste kreme i dodajte malo po malo u čokoladni krem . Pomešajte dobro sve da dobijtete glatku, ujednačenu  mousse kremu . Dodajte konjak na kraju. Sipati gotov čokoladni mus preko biskvite . Stavite tortu u frižider na nekoliko sati ili preko noći. Tortu prelijte, kada se skroz ohladi, čokoladnom glazurom, koju ćete napraviti tako što ćete otopiti na tiganju maslac,pa dodati čokoladu i sve to sjediniti sa ulupanom slatkom pavlakom.

Izvor: ( www.detsoteliv.no)
Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More