ORIGINAL RECEPT ZA BELGIJSKE VAFLE

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest


Pravila sam vafle po običnom receptu, bez kvasca i bez krupnog šećera ali to je nešto sasvim drugo od ovog recepta!

Pravila sam vafle po običnom receptu, bez kvasca i bez krupnog šećera ali to je nešto sasvim drugo od ovog recepta!

Sastojci

    Mere su u šoljama od 2,5 dl

     paketić suvog kvasca (2 i po kašičice instant Flajšman kvasca)

     1/3 šolje toplog mleka

     1 kašičica šećera

     prstohvat soli

     2 šolje brašna

     3 jaja na sobnoj temperaturi

     1/4 šolje putera na sobnoj temperaturi (60 grama) ili ulna

     1/4 šolje mleka

     1 kašika esencije od vanile

     1/2 šolje KRUPNOG ŠEĆERA

Priprema

    1.

    Umešati kvasac, kašičicu šećera i toplo mleko (nikako NE vrijuće) i ostaviti 15 minta, da se kvasac aktivira.

    Dodati brašno i so i polako sve mešati kutlačom. Dodati jaja, jedno po jedno, puter (ulje), mleko i vanilu i sve sjediniti.

    Ostaviti testo pokriveno na toploj sobnoj temperaturi, dok se ne udvostruči u veličini (oko 1 sat).

    2.

    Tek tada umesiti KRUPNI ŠEĆER. Kašikom odvajati testo za presu (veličina zavisi od veličine prese za vafle) i peći dok ne porumeni.

    KRUPNI ŠEĆER će se karamelizovati i daće specijalni dodatni ukus, a malo će ga ostati i za ''krckanje''

    3.

    U zatvorenoj posudi mogu da stoje i po nedelju dana i odlični su kad se malo podgreju u rerni ili tosteru.

    Jesti vruće i uživati maksimalno!

    4.

    P.S. Postoji nekoliko vrsta vaflova čak i u Belgiji. Briselski vafli su drugačiji a ovaj recept je iz mesta Liège (izgovara se Ljeež) gde su, navodno, vaflovi izmišljeni, još u srednjem veku.

Izvor: coolinarika.com
Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More