Opadanje kose: Najbolji prirodni lijekovi

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

Opadanje kose veoma je ozbiljan problem koji može uticati na vaše samopoudanje i krajnji izgled. Ono često može dovesti do prorjeđivanja kose pa čak i ćelavosti. Tokom početne faze, kosa postepeno počinje da opada iz raznih dijelova vlasišta. Veoma često, žene ignorišu ovu fazu koja može završiti pojavom ćelavosti. Ako kosa redovno opada i u većim količinama, to je siguran znak da nešto nije u redu. Odmah se obratite doktoru, jer opadanje kose može biti jedan od znakova nekog od ozbiljnijih zdravstvenih problema.
Ako pretrage pokažu da je sve u redu, a vama kosa i dalje opada, nema razloga za brigu. Poboljšana ishrana, određeni tretmani i držanje stresa pod kontrolom mogu vam pomoći u ovoj situaciji. Evo i par prirodnih lijekova koji vam mogu pomoći da zaustavite i spriječite opadanje kose.



Tretman toplim uljem


Tretman toplim uljem jednako je efikasan kod rješavanja ovog problema. To je jednostavan metod koji možete primijeniti i kod kuće. Uzmite bilo koje prirodno ulje koje vam odgovara ili koje je lako dostupno na tržištu (maslinovo, kokosovo, bademovo ili ulje uljane repice). Zagrijavajte ga nekoliko minuta, sve dok ne postane toplo, ali ne i prevruće. Nakon toga utrljajte ga na vlasište. Prekrijte kosu kapom za tuširanje ili plastičnom kesom i nakon sat vremena isperite blagim šamponom.

Sok od crvenog luka


Sok od crvenog luka koristi se već vijekovima za sprečavanje opadanja kose i nastanka ćelavosti. Potrebno je da napravite sok tako što ćete crveni luk iscijediti u sokovniku. Sok nanesite na vlasište i nakon 40 minuta isperite kosu blagim šamponom i mlakom vodom.

Zeleni čaj


Pored drugih mnogobrojnih zdravstvenih koristi, zeleni čaj je efikasan lijek i protiv opadanja kose. On je bogat izvor antioksidanata koji sprečavaju opadanje i potiču rast nove kose. Potrebne su vam dvije kesice zelenog čaja i šolja ključale vode. Mlak čaj nanesite i utrljajte na vlasište i nakon sat vremena kosu isperite mlakom vodom.

Esencijalna ulja


Veliki broj istraživanja pokazao je da su esencijalna ulja veoma efikasna kod sprečavanja opadanja kose i pojave ćelavosti. Esencijalna ulja, kao što su majčina dušica, ruzmarin, lavanda i cedrovina posebno su moćna kod rješavanja ovog problema. Isprobajte sledeći recept: pomiješajte jednake količine navedenih ulja sa nosivim uljem jojobe i sjemenki grožđa te dobijenu smjesu svakodnevno masirajte na vlasište. Primjena ovih ulja apsolutno je bezbjedna, ali ipak, ako ste alergični na neku od navedenih biljaka, izbjegavajte ovaj tretman.

Ishrana i meditacija


Uvrštavanje hranjivih namirnica u svakodnevnu ishranu i meditiranje mogu vam pomoći da spriječite opadanje kose i pojavu ćelavosti. Konzumiranje namirnica kao što su orašasti plodovi, grožđice, riba i zeleno lisnato povrće obezbjeđuje hranjive materije koje su neophodne za rast kose.
U većem broju slučajeva, opadanje kose se javlja kao odgovor na prekomjernu opterećenost poslom, stresom i napetošću. Pokušajte da balansirate svoj profesionalni i privatni život praktikovanjem joge i meditacije. Vjerovali ili ne, to će vam pomoći da uspješno držite stres pod kontrolom i smirite um
.
Autor: minimagazin.info
Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More