Egipatska torta

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest
Uživajte u aromi vanile, grilijaša i oraha!

Sastojci:

     Kore: (mere za jednu koru, peći dve ovakve)
     5 kom belanaca
     5 kašika šećera
     100 gr mlevenih oraha
     1 kašika brašna

Fil 1:
     10 kom žumanaca
     10 kašika šećera
     8 (punih) kašika gustina
     600 ml mleka
     250 gr putera
     5 kašika prah šećera
      aroma vanile
     Fil 2:
     300 gr šećera
     200 gr rezge oraha
     300 ml slatke pavlake


Priprema:

    Kore:

    Umutiti čvrst sneg od belanaca, potom dodati šećer. Lagano mešajući dodati brašno i orahe.
    Masu sipati u plehu koji je prethodno podmazan i posut brašnom.  Peći u zagrejanoj rerni na oko 180 stepeni dok se kora lagano ne odvoji od ivica pleha.

Peći ovakve dve kore.
    Ja sam pekla u plehu prečnika 28 cm.

    Fil :

    Sipati 400ml mleka u šerpu, tome dodati šećer pa sve staviti na šporet da provri.
    Posebno umutiti 200 ml mleka sa žumancima i gustinom. Vodite računa da vam se ne stvore grudvice.
    Kada mleko provri dodati masu od mleka, žumanaca i gustina. Sve zajedno prokuvati, neprekidno mešajući dok se masa ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.
    Posebno umutiti maslac sa prah šećerom. Kada je fil hladan sjediniti ga sa umućenim maslacem. Na kraju  dodati aromu vanile.

    Fil :

    Šećer staviti u šerpu, lagano ga istopiti mešajući da se ne bi zapalio. Kada je šećer skroz istopljen u njega dodati rezge oraha. Sve izliti na pek papir i ostaviti da se ohladi.
    Kada je masa ohlađenja samleti je (ja sam je samlela u secku) ili je usitniti tučkom.
    Umutiti slatku pavlaku. Vodite računa da je ne umutite previše. Ako je previše umutite dodajte malo mleka oko 1dl tako da masa bude kremasta i lagana za mazanje.
    Odvojte malo grilijaša za posipanje preko torte, oko 3-4 kašike.
    U slatku pavlaku dodajte izmrvljeni grilijaš.
    Umesto slatke pavlake možete koristiti i šlag.

    Tortu filovati kora-fil 1- fil 2- kora- fil 1- fil 2. Odozgo posuti grilijašem.
    Tortu služiti rashlađenu.

izvor :  (coolinarika.com)
Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More