Sastojci:
Za tjesto:
-115 g brašna
-2 žlice (jusne) kakaa
-250 ml vode
-1/2 žlićice (male za kafu) soli
-1 žlica šećera
-115 g putera ili margarina (neslanog)
-4 jaja
Za kremu:
-450 ml mlijeka
-6 žumanaca
-115 g šećera
-50 g brašna
-1/2 žlićice vanila extrakta (opcionalno)
-150 g čokolade za kuhanje
-115 ml slatkog vrhnja/pavlake
Dekorisanje
-čokoladna glazura
-ili secer u prahu
Priprema:
Ja uvijek prvo napravim kremu.
Dakle, umutiti žumanca sa šećerom.
Mlijeko staviti da prokuha, u međuvremenu uzeti već vrućeg mlijeka(1 dcl otprilike) i dodati u žumanca, na ovaj naćin neće doći do grudvica.
Brzo to umutiti, te dodati i brašno, pa sve umijesati u kipuće mlijeko.
Kuhati par minuta uz stalno miješanje.
U vruće dodati izlomljenu čokoladu i dobro sjediniti.
Ja sam npr. samo u pola dodala čokoladu (dakle 75 g) tako da imam i obicnu i cokoladnu kremu.
Ostaviti da se ohladi, te u hladno dodati dobro ulupano slatko vrhnje/pavlaku.
Krofnice se pravo isto kao i obicne, osim sto ima kakaa.
Upaliti pećnicu da se zagreje na 220 C dok napravite tjesto.
Vodu, šećer, sol, i puter staviti da uzavri, skoloniti sa vatre, te dodati brašno promjesano sa kakaom.
Dobro promješati da se poćne odvajati od serpe pa vratiti na vatru i mijesati jos 1 minut.
Sa rucnim mikserom umutiti u tjesto, jedno po jedno, ali brzo, 4 jaja, i mjesati dok ne dobijete glatko tjesto.
Presuti u spric, i praviti krofnice, par cantimetara siroke, ili po zeljenoj velicini.
Napravite razmak medju krofnicama jer ce naravno narasti.
Peci 30-40 minuta.
Izvaditi krofnice, isjeci im vrhove, otprilike 1/3 velike poklopcice , pa vratiti krofnice u pecnicu jos 5-10 minuta da se osuse.
Ja sam ih sjekla manje-vise po pola, i vratila sam osusiti i poklopce i dna, djelovalo mi da treba.
Ohladiti, i napuniti kremom.
Preliti po vrhovima čokoladnom glazurom ili posuti sa šećerom u prahu.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar