Torta - rolada

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest
Danas je zaista bilo vruće, iako više volim ljeto nego zimu, na trenutak sam pomislila na Božić i kako bi pripremom nekog Božićnog deserta možda osjetila svježinu. Razmišljala sam o nekom kolaču koji ću posuti šećerom u prahu kako bi ostavio dojam snijega, u obliku panja ili rolade. Zaželjela sam se kolača s orasima i odlučila recept koji može poslužiti za izradu manje torte promjera 22-24 cm iskoristiti za pripremu fine rolade. Kako bi ipak sve brže zgotovila, sočno tijesto od oraha nafilala sam Dr.Oetker kremom za torte sa slatkim vrhnjem okusa čokolade koja u sebi sadrži i komadiće čokolade.


Sastojci:

Tijesto:

4 jaja
200 g šećera
1 vanilin šećer
2 žlice vode
2 žlice ulja
100 g brašna
½ žličice praška za pecivo
100 g mljevenih oraha
1 žlica ruma


Krema:

500 ml slatkog vrhnja
1 kutija  Dr.Oetker kreme za torte sa slatkim vrhnjem, čokolada


Priprema:


Tijesto:

Uključiti pećnicu da se ugrije na 180 st.C.

Pripremiti biskvitno tijesto:

Odvojiti bjelanjke od žutanjaka. U bjelanjke dodati par zrna soli, miksati, postepeno dodavati jednu-dvije žlice šećera te miksati srednjom brzinom miksera dok snijeg ne postane čvrst.

Posebno miksati žumanjke s preostalim šećerom i vanilin šećerom. Kad je smjesa gusta i pjenasta dodati vodu i ulje. Brašno pomiješati s praškom za pecivo, pa dodavati po žlicu u smjesu žutanjaka. Orahe izmiješati s rumom pa također dodati u smjesu, a na kraju lagano umiješati preostali snijeg od bjelanjaka.

Tijesto izliti u tepsiju veličine cca. 32 x 35 cm obloženu papirom za pečenje pa staviti peći u zgrijanu pećnicu 20 minuta na 180 st.C.

Pečeni biskvit skupa s papirom staviti na vlažnu krpu pa sve zajedno zarolati i pustiti da se hladi. Po potrebi tako zamotan staviti desetak minuta u hladnjak kako bi se brže ohladio.


Krema:

Dok se biskvit ohladi pripremiti kremu:

Slatko vrhnje uliti u posudu za miješanje. Miješati električnim mikserom prvo na najmanjoj, potom na najjačoj brzini. Pred kraj dodati sadržaj kutije kreme za torte okusa čokolade i miješati sve dok krema ne postane dovoljno čvrsta.
Ohlađeni biskvit pažljivo odmotati, maknuti krpu i odvojiti papir, namazati s 2/3 kreme, zarolati te staviti na pladanj. Roladu izvana premazati preostalom kremom te napraviti šare pomoću viljuške. Posuti šećerom u prahu koji će se u hladnjaku kristalizirati i dati roladi sjaj.


Može se odmah degustirati
Recept osim za roladu može koristiti i za izradu torte ili Božićnog panja.
Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More