RECEPTURA OPATICE VON BINGEN ZA SRČANE TEGOBE: PERŠUN, VINO I MED

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest
Recept možete sami lahko pripremiti a svi sastojci su zdravci i potpuno prirodni.

Opatica i narodna iscjeliteljka Hildegard von Bingen živjela je i djelovala u dvanaestom vijeku kada još uvijek nije postojala organizovana medicina. Njeni zapisi koji su ostali u obliku pisama poslužili su doktoru Gotfried Hertzku da prenese i napiše knjižicu pod nazivom “Tako liječi Bog” u kojoj je prenio i recept opatice von Bingen za liječenje srčanih tegoba.

Recept je prenijela i preporučila čuvena austrijska travarka Maria Treben. Kako kaže dr. Hertzka u svojoj knjizi, ovaj recept “Vino za srce” polučio je velike uspjehe kod svih slabosti srca i srčanih obioljenja, te zauzima istaknuto mjesto u njegovoj ljekarskoj praksi.

Recept možete sami lahko pripremiti a svi sastojci su zdravci i potpuno prirodni. POTREBNO JE: 10 stabljika peršuna, 1 litar čistog prirodnog vina (crveno ili bijelo), 2 kašike vinskog sirćeta i 300 grama prirodnog meda.
10 kompletnih stabljika peršuna operemo i stavimo u jednu litru prirodnog vina. U to dodamo 2 kašike vinskog sirćeta. Smjestu kuhamo na vatri desetak minuta. (Zbog sirećeta smjesa će se zapjeniti prilikom kuhanja pa budite oprezni).

Nakon kuhanja skinemo sa vatre i dodamo 300 grama domaćeg meda. Smjesa se nakon umiješanog meda vrati na vatru i kuha još 4 – 5 minuta.

Nakon toga maknite napitak sa vatre, a prije toga pripremite straklene boce koje ćete dobro dezinfekovati (alkoholom ili parom). Toplu smjesu procijedite i naspite u boce, te dobro zatvorite. Napitak će stvarati talog, što je normalno.

Čuvena Marija Treben koja je takođe prenijela i preporučuje recept dodaje da svakome ostavlja na volju da li će smjesu dodatno kuhati nakon dodavanja meda iz razloga što se u novije vrijeme preporučuje termička obrada meda.

Napitak se koristi uzimanjem velike supene kašike po potrebi.

Dr. Hertzka napisao je da se napitak koristi nakon što osjetite bilo kakve tegobe sa srcem: treperenje, probadanje, preskakanje, promjene usljed stresa ili vremena. Tada uzimajte napitak i to jednu, dvije, tri ili više kašika na dan prema jačini tegoba i one će nestati.

Napitak se preporučuje ne samo kod blagih srčanih tegoba i nego i kod ozbiljnih bolesti srca. Napitak je davao odlične rezultate i kod angine pectoris. Koristite ga svaki dan sve dok tegobe potpuno ne prestanu. Za teže slučajeve napitak sa kuhanim vinom potrebno je uzimati i više mjeseci.

aura.ba
Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More