Paprenjaci

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

Paprenjaci su jedan od tradicijskih blagdanskih prhkih kolačića. Povodom dana Sv.Nikole pripremila sam ih kao prijedlog za jestive poklone J. Jednostavni su za izradu, a rade se reljefnim kalupima. Kako su paprenjaci i Hrvatski suvenir, kalupe za njih možemo pronaći u trgovinama suvenira, uglavnom su pravokutnog oblika s prigodnim reljefom kraja gdje se prodaju. Paprenjaci su izuzetno mirišljavi jer u njih idu različiti začini: cimet, muškatni oraščić, klinčić, papar i sl. Sve začine potrebne za aromu i miris ovih kolača pronašla sam u jedinstvenoj mješavini Dr. Oetkerovih Tradicionalnih dodataka za paprenjake. Ova mješavina dodataka dovoljna je za 500g brašna, a na poleđini vrećice nalazi se i recept koji sam koristila za pripremu paprenjaka.


Sastojci:


125g margarina ili maslaca
125g šećera
125g meda
225g mljevenih oraha
1 vrećica Dr. Oetkerovih Tradicionalnih dodataka za paprenjake
2  jaja
500g brašna


Priprema:

Samljeti orahe.
Pjenasto umutiti margarin, umiješati šećer, med, orahe i mješavinu dodataka Dr. Oetkera. Brašno dodavati na samom kraju. Duže miješati dok se tijesto ne prestane lijepiti i ne postane kompaktno. Gotovo tijesto zamotati u prozirnu foliju i staviti da odmori u hladnjaku minimalno sat vremena.

Izvaditi tijesto iz hladnjaka, odrezati na 2 jednaka dijela. Svaki dio oblikovati u valjak, spljoštiti ga te razvaljati između dvije prozirne folije na debljinu od ½ cm. Rezati željene oblike kalupom za reljefne kekse i slagati na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Ako kalup nije pravokutan, ostatke od rezanja premijesiti te ponovo razvaljati preko folije i tako ponavljati postupak sve dok se ne potroše ostaci tijesta. Isto učiniti s drugom polovinom tijesta.

Ukupno će biti 50-60 keksića – ovisno o veličini kalupa. Peći ih u prethodno zagrijanoj pećnici 12 minuta na 180°C.

Ako su paprenjaci rezani kalupom koji nema reljefni otisak, ukrasiti ih željenom glazurom. Kad su paprenjaci ohlađeni i glazura osušena, spremiti ih u limenu kutiju gdje mogu stajati duže vrijeme.


izvor  : http://receptiizmojebiljeznice.blogspot.com
Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More