Mućkanje ulja u ustima: Zašto i kako?

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest
 Mućkanje ulja u ustima stara je ajurvedska praksa koja pomaže u eliminisanju bakterija i nečistoća u ustima i grlu. I, to nije sve – mućkanje ulja u ustima može pomoći i u eliminisanju toksina iz cijelog tijela, kao i u liječenju određenih oboljenja.

Zdravstvene koristi

    svjetliji, bjelji zubi
    zdravije desni
    sprečavanje nastanka zadaha
    povećanje energije
    smanjenje pojave glavobolje
    ublažavanje alergija
    bolji san
    čistija koža
    poboljšanje zdravlja limfnog sistema
    regulisanje menstrualnog ciklusa
    ublažavanje simptoma PMS-a.

Sama metoda mućkanja ulja u ustima je jednostavna i jeftina. Potrebna vam je jedna kašika kvalitetnog maslinovog, suncokretovog, susamovog ili kokosovog ulja. Stavite ulje u usta. Ukoliko ste zabrinuti oko ukusa, možete dodati i kap esencijalnog ulja po izboru (esencijalno ulje nane daće samom ulju svjež ukus koji će vam se, sigurno, dopasti). Počnite sa mućkanjem ulja. Radite to polako i svjesno, vodeći računa da ulje prolazi između zuba. Preporučeno vrijeme za ovu “radnju” je dvadeset minuta, ali tokom prvog puta pokušajte izdržati bar deset minuta.
Ulje će apsorbovati toksine i bakterije te upravo zbog toga ga nikada ne smijete gutati nakon mućkanja. Samu proceduru možete raditi dva do tri puta dnevno. Najbolje je da to radite odamah ujutro, prije pranja zuba te još dva puta dnevno, prije obroka. Nakon mućkanja, zube perite kao i obično.

izvor: minimagazin.info
Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More