Medenjak kolač

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest
 Sastojci:

    100g čokolade sa većim postotkom kakaa 
    5 jaja 
    150g omekšalog maslaca 
    1 vrećica vanilin šećera 
    200g tečnog meda 
    100g brašna 
    50g skrobnog brašna (gustina) 
    50g mljevenog keksa sa okusom vanilije  
    180g jogurta (3,5 % mm) 
    2 kašike kakaa 
    1 kašika cimeta 
    1 kašika zaćina za medenjake 
    1 puna kašika praška za pecivo 
    2-3 kašike ruma 
    200-300g marmelade ili džema od šljiva


Za glazuru:

    150 g maslaca 
    100g mliječne čokolade 
    50g čokolade sa većim postotkom kakaa 
    120ml mlijeka 
    50g šecera



Priprema:

Jaja odvojiti. Maslac i vanilin secer umutiti pjenasto i dodavati jedno po jedno zumance, i dalje muteci. Dodati med i dalje mutiti da se dobije glatka smjesa. Čokoladu otopiti na slaboj vatri, te dodati prethodnoj masi, i dalje muteci.

Brasno, gustin, kakao i zacine pomijesati i prosijati. Dodati mljevene kekse. Brasnaste sastojke dodati prethodnoj masi.Dodati rum.

Bjelanjke umutiti sa prstohvatom soli u cvrst snijeg, te polako mijesajuci pjenjacom dodati prethodnoj masi.

Tijesto uliti u pleh za pecenje 20x30 i peci u prethodno zagrijanoj pecnici na 180*C 20-ak minuta (obavezno provjeriti cackalicom!)

Kad je peceno, tijesto ohladiti potpuno i prerezati ostrim nozem na pola. Premazati izmedju dzemom ili marmeladom u koju ste dodali po zelji kasiku ruma i kasicicu cimeta, preklopiti drugom korom i ostaviti na hladno.

Pripremiti glazuru tako sto zakipiti maslac, secer i mlijeko dodati cokoladu, te mijesati da se otopi. Ostaviti 15-ak minuta na hladnom da se malo stegne, a onda preliti po kolacu. Dobro ohladiti prije rezanja.
Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More