Fantastični recept za domaću baklavu!

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest
 Baklava je tradicionalno jelo na Balkanu, kao i na Orijentu. Smatra se da porijeklo ima iz Armenije, ali zbog mnogobrojnih varijacija, postoje pretpostavke da potiče iz Arabije, kao i iz Grčke.

Sastojci:

    jedan kilogram tankih kora
    800 grama oraha (može manje a još bolje više)
    100 grama prezli
    200 grama suvog grožđa
    kilogram i još 100 grama šećera
    pola litre i još malo ulja

Pomješati samljevene orahe, prezle, suvo grožđe, malo šećera i malo ulja.



Priprema:
Pouljiti pleh, redati kore po dvije tri jednu preko druge pa preko njih ravnomjerno raspoređivati prethodno pripremljen nadjev. Kada je sve poredano isjeći na kocke baklavu i preliti odozgo sa pola litre ulja koje se mora ravnomjerno rasporediti. Ulje se maže da se kore ne bi podizale. Staviti u vruću rernu, smanjiti toplotu na 180 stepeni i peći oko pola sata ali uz stalno provjeravanje da gornje kore ne pregore. Ako vidite da će pregorjeti stavite alu foliju preko i nastavite da pečete.



Preliv:
1 l vode, 1kg šećera, 1 limun koji se oljušti i cijeli ubaci. Sve se ovo kuha dok se šećer ne rastopi. Kada je baklava pečena izvadi se i prelije ovim prelivom. Ne smije se prelivati preko cijele baklave, jer će se gornje kore podići, već se preliv sipa polako na jedan kraj pleha.
Najbolje je da stoji u plehu jer će tako ravnomjerno upiti preliv.


Izvor: Dominomagazin.com
Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More