Čokoladna bomba

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest
Potrebno:

    5 jaja
    12 dag šećera
    5 žlica brašna
    1 prašak za pecivo
    1 vanilin šećer (s okusom ruma ili bourbun vanilija bi bila idealna)
    20 dag margarina
    20 dag čokolade za kuhanje

Za čokoladni preljev (ganache kremu):

    7 dcl vrhnja za šlag (Hulala, Hole ili neko slično)
    30 dag čokolade za kuhanje

Priprema:

    Odvojiti žumanjca i bjelanjca. Otopiti uz miješanje margarin i čokoladu natrganu na kockice.
    Miksati žumanjca sa šećerom i vanilijom dok ne postanu pjenasta. Postepeno dodavati brašno pomiješano sa praškom za pecivo i otopljenu čokoladu s margarinom.
    Na kraju kuhačom umiješati čvrsto tučene bjelanjke.
    Izliti u namašćen i pobrašnjen lim za pečenje i peći u pećnici na 175℃ 30 min. Lim u kojem sam ja pekla je dimenzija 40×24 cm i idealan mi je za ovakve kolače.
    Još vrući biskvit ravnomjerno politi sa 1 dl kipućeg mlijeka.
    U međuvremenu, dok se biskvit peče, u lončiću zagrijati vrhnje za šlag pa u njemu otopiti natrganu čokoladu. Ova masa ne smije provrijeti! Dovoljno je samo na laganoj vatri miješati dok se sva čokolada ne otopi i dok se masa ne ujednači i postane potpuno tamna i jednolična. Taj proces ovisi o vrsti čokolade; ponekad je potrebno nekoliko minuta da se otopi sva a meni je jučer trebalo dobrih 10-15 min dok se masa nije ujednačila. To je u biti pravim nazivomganache krema i u kulinarstvu se ovisno o omjeru slatkog vrhnja i čokolade koristi u razne svrhe – kao krema za torte, za ukrašavanje torti, kao ocaklina…Može se također potpuno ohladiti pa potom opet izmiksati kako bi bila podatna.
    Pripremljenu, još vruću i jako tekuću ganache kremu preliti preko još toplog biskvita.
    Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a potom i u hladnjaku.

Poslužiti rezano na kocke, na desertnom tanjuriću. Uz ovaj super čokoladni okus idealno bi bilo poslužiti i žlicu-dvije posebno tučenog slatkog vrhnja.

Dobar tek!

izvor : http://kuhajmozajedno.com
Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More