Sastojci:
Biskvit
-165 g oštrog brašna
-1/2 žličice soda bikarbone
-1/2 žličice praška za pecivo
-60 g tamnog kakaa (nezaslađenog)
-215 g šečera u prahu
-165 g otopljenog maslaca
-2 veća jaja (umućena vilicom)
-325 ml kiselog vrhnja
Krema
-1 puding od čokolade
-500 ml mijeka
-3 pune žlice šećera
-100 g tamne čokolade s narančom
-250 ml vrhnja za šlag
-3 lista želatine ili pola vrečice mljevene želatine
Glazura
-100 g čokolade sa narančom
-150 g vrhnja za šlag
-krokanat ili čokoladne mrvice/listići za ukras
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
Brašno,šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i kakao prosijte i dodajte im maslac,jaja i kiselo vrhnje.
Miksajte da dobijete glatku masu
Dno kalupa promjera 26 cm obložite papirom za pečenje.
U kalup izlite smjesu za biskvit.
Pecite oko 20 minuta.
Par minuta prije kraja pečenja provjerite čačkalicom da se ne prepeće.
Izvadite i ostavite 10 minuta u kalupu, pa ga izvadite i ohladite na rešetci.
Kad se potpuno ohladi oprezno ga prerežite da dobijete dvije kore.
Za kremu stavite kuhati 400 ml mlijeka i dodajte mu šećer.
U ostatku mlijeka razmutite puding da nema grudica.
Puding ukuhajte u kipuće mlijeko i mješajte minutu dvije da se zgusne.
Maknite sa vatre i odmah dodajte natrganu čokoladu na kockice i mješajte da se rastopi.
Ohladite uz povremeno mješanje da se ne stvori korica.
Kad se krema ohladila pripremite želatinu po uputama.
Izmiksajte vrhnje u šlag i dodajte mu otopljenu želatinu i dobro izmješajte.
U šlag dodajte i izmiksanu kremu od čokolade te dobro izmiksajte.
Na pladanj na kojem ćete poslužiti tortu stavite prvu koru te oko nje montirajte obruć.
Kremu izlijte na biskvit i poravnajte.
Na kremu stavite drugu koru i lagano pritisnite.
Zagrijte vrhnje za šlag , ali nesmije zakipiti.
Maknite s vatre i dodajte natrganu čokoladu i mješajte dok se čokolada potpuno ne otopi.
Ostavite 5 minuta da se ohladi i prelijte po biskvitu. Pospite krokantom ili čokoladnim mrvicama/listićima.
Tortu ostavite u hladnjaku da se stisne, najbolje preko noći.
Prije serviranja lagano zagrijanim nožem odvojite tortu od obruća i ukrasite obod torte po želji ili ga ostavite takvog...
Evo može i ovako posipana krokantom ...
Ili čokoladnim listićima...
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar