Zagrebačke kocke

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest
 Sastojci:



Za biskvit:

    5 jaja
    25 dag šećera
    20 dag brašna
    2 žlice kakaa u prahu
    5 dl vruće vode
    1/2 praška za pecivo




Za kremu:

    1 l mlijeka
    18 dag brašna
    6 žumanjaka
    15 dag šećera u prahu
    1 margarin ili maslac




Za šaum:

    6 bjelanjaka
    30 dag šećera



Priprema:




Biskvit:
Odvojiti bjelanjke i žumanjke.
Miksati žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti, pa postepeno dodavati vodu i brašno pomiješano sa praškom za pecivo i kakaom.
Na kraju lagano umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Izliti u namašćen i pobrašnjen lim (malo veći kako biskvit ne bi bio previsok) i peći na 180°C 30 min.

Krema:
Od litre mlijeka odvojiti 3 dl a ostalo staviti u lonac na pari u kojem će se krema kuhati.
Miksati žumanjke dok ne postanu pjenasti, dodato mlijeko i brašno pa tu smjesu uliti u zakuhalo mlijeko na pari. Kuhati stalno miješajući dok se krema ne zgusne. Ovaj postupak si možete olakšati ako kremu miksate dok se kuha.
U ohlađenu kremu umiješati margarin izrađen sa šećerom u prahu i dobro sjediniti mikserom.

Šaum:
Miksati bjelanjke dok ne budu potpuno čvrsti, pa postepeno dodavati šećer stalno miksajući.
Prebaciti u lonac na paru pa miješajući kuhati 6-7 minuta dok ne primjetite da se šećer otopio i da se masa prilično zgusnula.

Ohlađen biskvit premazati kremom i šaumom te preliti čokoladnom glazurom (koju možete i dekorativno nakapati po kolaču ;) ) Biskvit je dobro prije nanošenja kreme namočiti sa 2 dl toplog mlijeka jer će tako biti puno mekši i izdašniji!


Preuzeto sa: www.recipeci.com
Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More