STIŽE SPAS ZA MILIONE LJUDI: Pronađen lijek za dijabetes!

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest
 Posljedice svega bi mogle da budu kraj svakodnevim injekcijama insulina, a smrtonosne komplikacije koje sa sobom nosi šećerna bolest, kao što su sljepilo, otkazivanje bubrega, moždani i srčani udar – postaće samo dio istorije.

Terapija, čija osnova je stvaranje ćelija koje proizvode insulin iz matičnih ćelija, opisuje se kao “fenomenalno dostignuće koje će imati nesagledivi značaj u istoriji borbe protiv dijabetesa”.
Tim istraživača sa Harvarda je ranije objavio da je napravio “džinovski korak” u potrazi za lijekom za dijabetes tipa jedan.Na čelu tima naučnika sa Harvarda je Dag Melton, čije dvoje djece imaju dijabetes. On je prije nekoliko godina obećao svojoj djeci da će pronaći način da ih izliječi i izgleda da je u tome uspio. On je “natjerao” ćelije kože da se “pretvore” u ćelije koje proizvode insulin, a prvi laboratorijski testovi pokazali su se potpuno uspješnim.

– Sada smo samo jedan korak od cilja. Pokazao sam da je ovo moguće, sad sam pun energije – rekao je Melton, komentarišući svoj rad.
Najavio je da će ispitivanja na ljudima početi već za nekoliko godina, a njegov kolega sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) rekao je da će “posljedice ovog otkrića, ukoliko se bude dokazalo da ono funkcioniše, biti jednake kao što su bile posljedice početka upotrebe antibiotika”.

Izvor: Magazin.ba / telegraf.rs
Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More