KORA MANDARINE LIJEČI KAŠALJ! ALI, TO NIJE SVE…

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest
Većina nas mandarine uzima zdravo za gotovo. Ogulimo, pojedemo, koru bacimo. No, kora mandarine može se iskoristiti na bezbroj načina. Mi vam donosimo dva, provjereno odlična.

Sameljite 50 grama kora od mandarina i stavite u teglu. Mljevene kore prelijte čašom votke ili 40% alkohola. Dobro zatvorite teglu i ostavite da odstoji nedjelju dana na tamnom mjestu. Nakon toga uzimajte po jednu kašiku poslije jela, zajedno sa jednom kašičicom meda. Liječi kašalj i pročiščava grlo.
Zanimljiv način korištenja korice mandarine je pravljenje ušećerenih korica ovog voća. Evo recepta:
SASTOJCI: 500 – 600 g mandarina, 300 – 400 ml vode, 1 kašičica soli, 350 g kristal šećera, 350 ml vode, još kristal šećera za valjanje korice

POSTUPAK: Ogulite mandarine, sočno meso pojedite, a koricu sačuvajte. Koricu stavite u lončić, prelijte je s 300 – 400 ml vode i dodajte 1 kašičicu soli. Kuhajte koricu u ovoj otopini do vrenja. Kad zakuha prolijte vodu, a koricu sačuvajte. Ovo radimo kako bi izvukli gorčinu iz korice, kad radimo s narančama postupak je potrebno ponoviti 3 puta, ali za mandarine je dosta prokuhati ih jednom.

Prokuhanu koricu narežite na tanke prutiće. U drugom loncu pomiješajte 350 g šećera i 350 ml vode te pustite da mješavina zakuha, a šećer se otopi. Dodajte pripremljenu koricu i sve kuhajte na laganoj vatri 30 – 40 minuta ili dok korica ne postane lagano prozirna, a sirup jako gust.

Oprezno prebacite koricu na rešetku i ostavite je tako da se ocijedi i malo posuši. Potom koricu uvaljajte u dosta kristal šećera i rasporedite po papiru za pečenje kako bi se do kraja osušila.

Suhu pospremite u teglicu ili vrećicu, možete je dodavati kolačima, napicima ili je naprosto grickati kad vam padne šećer u krvi.


Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More