Potrebno je:
celi krompiri približno iste veličine
puter
maslinovo i suncokretovo ulje
so
Zagrejati rernu na 220 C.
Krompir oprati i zaseći svaki do 2/3, znači nikako do kraja. Možda malo u početku predstavlja problem dok se ruka ne navikne dokle nožem valja napraviti rezovi, ali vrlo brzo se i ta veština savlada. Zasečete kao na slici, rez jedan do drugog, mada se oni tek u toku pečenja razlistaju ovako.
U plehu u kome će se peći stavite malo putera, zbog ukusa i oba ulja, ne previše, ali da lepo pokrije dno, a lako ćete dodati još. Blago zagrejte da se puter otopi u već vrućoj rerni (pažljivo da ne gore ulja i puter). Zatim dodati krompir, ređati jedan pored drugog sa rasečenim delovima na gore i onda svaki nalivati vrućom masnoćom. Posoliti. U toku pečenja nalivati više puta dok ne dobiju zlatnu krskavu koricu.
Čim su pečeni iscediti višak masnoće da ne bi upili još više nego što su do tada.
Služiti tople.
0 komentari:
Objavi komentar