Znam da ima dosta recepata na temu lepinja, medjutim ne bi trebalo zanemariti ovaj recept koji ce oduseviti i jako zahtijevnog degustatora :)
Sastojci:
Tijesto
-1 kg bijelog brašna
-2 vrećice kvasca
-1 zlica šećera
-2 žlice soli
-150 ml mlake vode
-500 ml mlakog mlijeka
Priprema:
Kvasac, šećer i jednu žlicu brašna staviti u mlaku vodu malo promiješati i ostaviti da se dize.
Brašno prosijemo i dodamo kvas, mlijeko i sol te zamijesimo ne pretvrdo tijesto.
Tijesto ostavimo da se dize oko sat vremena.
Prebacimo na radnu površinu i od tijesta napravimo 7 loptica koje izradimo u gladke i okrogle loptice, pokrijemo ih krpom i ostavimo da se odmore deset minuta.
Dlanom rastanjimo loptice u lepinjice i stavimo na pekac u koji samo stavili pek papir.
Sa tupin dijelom noza napravimo kvadrate po lepinjama, premazemo mlakom vodom te pokrijemo vlaznom krpom i jos jednom suhom preko.
Ovako pokrivene lepinje trebaju da stoje barem pola sata.
Pecnicu zagrijemo na 250 stepeni i pečemo lepinje na drugoj od vrha mrezi (znaci bolje je ako su lepinje blize gornjem grijacu, ljepse se napusu i peku)
Pecene lepinje pokriti krpom i ostaviti desetak minuta da se ohlade prije rezanja.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar