Bosanske lepinje

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest
Znam da ima dosta recepata na temu lepinja, medjutim ne bi trebalo zanemariti ovaj recept koji ce oduseviti i jako zahtijevnog degustatora :)

Sastojci:

Tijesto
  
-1 kg bijelog brašna
-2 vrećice kvasca
-1 zlica šećera
-2 žlice soli
-150 ml mlake vode
-500 ml mlakog mlijeka

Priprema:

Kvasac, šećer i jednu žlicu brašna staviti u mlaku vodu malo promiješati i ostaviti da se dize.

Brašno prosijemo i dodamo kvas, mlijeko i sol te zamijesimo ne pretvrdo tijesto.

Tijesto ostavimo da se dize oko sat vremena.

Prebacimo na radnu površinu i od tijesta napravimo 7 loptica koje izradimo u gladke i okrogle loptice, pokrijemo ih krpom i ostavimo da se odmore deset minuta.

Dlanom rastanjimo loptice u lepinjice i stavimo na pekac u koji samo stavili pek papir.

Sa tupin dijelom noza napravimo kvadrate po lepinjama, premazemo mlakom vodom te pokrijemo vlaznom krpom i jos jednom suhom preko.

Ovako pokrivene lepinje trebaju da stoje barem pola sata.

Pecnicu zagrijemo na 250 stepeni i pečemo lepinje na drugoj od vrha mrezi (znaci bolje je ako su lepinje blize gornjem grijacu, ljepse se napusu i peku)

Pecene lepinje pokriti krpom i ostaviti desetak minuta da se ohlade prije rezanja.

Preuzeto sa: www.coolinarika.com
Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More