Čokoladna čarolija

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest


Sastojci

Kora:(mere za jednu pečete dve ovakve)

·          4 kom jaja

·          125 gr maslaca

·          170 gr prah šećera

·          100 gr pečenih mlevenih lešnika

·          50 gr brašna

·          100 gr čokolade za kuvanje

·          10 gr praška za pecivo

 Preliv:

·          tegla džema od kajsije (oko 700 - 800 gr)

·          50 ml likera od čokolade

·          1 kašičica viskija

·          1 dl vode

 Fil:

·          800 ml slatke pavlake

·          400 gr tamne čokolade

Još:

·          120 gr čokolade

·          4 kašike ulja

·          150 ml slatke pavlake

Priprema

Odvojte belanca od žumanaca. Otopite čokoladu. Penasto umutite maslac i pola količine prah šećera. Otopljenu čokoladu i žumanca dodajte u umućeni maslac.

Umutite belanca sa preostalim prah šećerom u čvrst sneg. Belanca sjedinite sa masom od maslaca i čokolade.

Pomešajte lešnike, brašno i prašak za pecivo.

Lagano dodajte u prethodno umućenu masu.

Ovo su mere za jednu koru. Pečete dve ovakve. Trudite se da vam jaja budu krupnija i sveža.

Koru pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, dok se lagano ne odvoji od ivice pleha u kome pečete.

Pecite u plehu prečnika 26 cm.

Kore ostavite da se ohlade, pa hladne presecite na pola da dobijete 4 kore.

Preliv:

Džem od kajsije (marelice) stavite sa vodom da se lagano zagreje i mešajte dok se masa ne ujednači.

Ostavite da prohladi pa dodajte liker od čokolade i viski.

Fil:

Izlomite čokoladu na sitne delove. Slatku pavlaku stavite da se zagreje, skoro da vri. Prelijte preko čokolade i mešajte lagano dok se čokolada potpno ne otopi.

Masu ostavite na hladno da se skroz stegne, tako da može lako da se filuje.

Svaku koru natopite pripremljenim prelivom pre filovanja.

Slažete kora- preliv- fil... i tako redom dok sve ne potrošite.

Od gore stavite glazuru od čokolade i ulja. Sa strane ukrasite umućnom slatkom pavlakom ili šlagom.

Napomena:

U korama i filu koristite tamnu čokoladu sa višim sadržajem kakaa. Za glazuru možete koristiti i mlečnu čokoladu.

Kore liče na saher tortu obogaćenu  lešnicima, a fil je ganače. Dodatak likera od čokolade daje joj poseban šmek.

Torta je prava čokoladna bomba, pa čokoljubci izvolite!



Izvor: www.coolinarika.com
Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More