Zimski posni kolač

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

Sastojci
Biskvit:

    350 ml svježe cijeđenog soka od narandže
     4 supene kašike domaćeg pekmeza od šipka
     120 gšećera
     2 kesicevanilin šećera
     naribana korica 2 narandže
     180 g pečenih mljevenih oraha 
     100 goštrog brašna
     2 kašike tamnog gorkog kakaoa
     1 kesicapraška za pecivo  100 mlulja


Premaz (fil):

    100 g posne čokolade
     2-3 kašike domaćeg pekmeza od šipka + malo za premazati biskvit
     120 g posnog mljevenog keksa 
     1 kesicavanilin šećera
     150 ml svježe cijeđenog soka od narandže


Za posipanje:

     cca 50 g sjeckanih pečenih oraha



Priprema:
Narandže dobro oprati i naribati koricu od 2, a zatim iscjediti ukupno 500 ml soka (meni su trebale 4 srednje jako sočne narandže). Orase staviti u tavu i prepržiti na srednjoj vatri 10-ak minuta vodeći računa da ne zagore. Pečene prebaciti u krpu i protrljati kako bi spala kožica. 180 g samljeti a ostatak nasjeckati za posipanje.

Biskvit:
U posudu nasuti 350 ml soka od narandže, dodati pekmez od šipka (srednje gustine), šećer i vaniliju, koricu narandže, mljevene orase i prosijane praškaste sastojke. Sve dobro promješati i sjediniti. Na kraju u tankom mlazu dodati ulje uz stalno mješanje.
Smjesu izliti u pleh (dim. 30x20 cm ili  slične površine) koji smo obložili pek papirom i peći na 160 st. oko 25-30 min zavisno od šporeta. Pečen biskvit izvaditi i prohladiti. Pečeni biskvit ostaje sočan i mekan, nešto kao brownies.
Prohlađen premazati u tankom sloju sa šipkovim pekmezom čisto da se fil ne bi odvajao.

Premaz (fil):
Na laganoj vatri otopiti čokoladu pomješanu sa pekmezom. U posebnoj posudi dobro izmješati mljeveni keks, sok i vaniliju pa dodati i prethodnu smjesu i sve fino sjediniti.
Fil nanjeti na biskvit i posuti sa sjeckanim pečenim orasima.


Posluživanje
Kolač rezati na kocke ili štanglice po želji. Može se služiti topao ili ohlađen.
Prijatno!
Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More