Tufahije su omiljeni recept bosanske kuhinje, s tipičnim namirnicama i okusom. Ne želite li propustiti užitak u njima, a za vas su energetska bomba, smanjite količinu šećera i oraha.
Sastojci:
-8 jabuka srednje veličine (oko 1,5 kg)
-200 g šećera
-80 g oraha
-1 bjelance
-1 limun
-1 Šlag hit
-1 l vode
-2 Vanilin šećera
Priprema:
Operite i ogulite jabuke, izdubite im sredinu, a kore sačuvajte.
Jabuke stavite kuhati u kipuću vodu kojoj ste prethodno dodali 50 g šećera, 1 vanilin šećer i limunov sok.
Kuhane jabuke izvadite, a u istu vodu stavite preostali šećer i kore od jabuka.
Kad sirup prokuha, procijedite ga i ostavite neka se ohladi.
Kuhane jabuke koje ste nadjenuli mješavinom tučenog bjelanca, mljevenih oraha i vanilin šećera posložite u tepsiju i pecite 15 minuta na 180°C.
Pečene jabuke izvadite i prelijte toplim sirupom.
Preuzeto sa: www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar