Pita s jagodama i mascarponeom

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest


Svježe, solo, sa šlagom, s čokoladom, u kolaču, piti, torti, pekmezu, džemu...mmmm, divne jagode!
Na žalost, sezona im nije duga.
Kao klinka jela sam ih i pošećerene, tako su mi bile najdraže.
Sjećam se, mama bi mi ih očistila, posula šećerom, stavila u zdjelicu i ostavila kratko da se šećer otopi. Onda bih se ja sa zdjelicom, dekicom i eventualno kakvom lutkom ili Disneyevom knjigom spustila pred zgradu, tamo bi već bila moja mala ekipa... Eh! :))


Ovo je jedna meni jako fina pita s prhkim tijestom, kremom od mascarponea i slatkog vrhnja (sličnu kremu sam već radila za ove cupcakese), preljevom i, naravno, jagodama.


Potrebno je:

tijesto:

    200 g brašna (pola glatkog, pola oštrog)
    1/2 žličice praška za pecivo
    mali prstohvat soli
    2 vrhom pune žlice mljevenih oraha
    malo limunove korice
    120 g maslaca
    2 žlice jako hladne vode

Brašno posolite, dodajte prašak za pecivo, mljevene orahe i limunovu koricu.
Sve pomiješajte pa dodajte maslac narezan na kockice i brzo ga vrhovima prstiju utrljajte u smjesu s brašnom, dodajte hladnu vodu i tijesto kratko umijesite da se svi sastojci sjedine. Tijesto formirajte u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite ga pola sata u hladnjaku.

Ohlađeno tijesto razvaljajte (da vam se ne lijepi možete ga rastanjiti između dva papira za pečenje ili na pobrašnjenoj plohi), prebacite u kalup za pite i pažljivo ga formirajte po kalupu.
Dno tijesta na nekoliko mjesta probodite vilicom.
Pek papir izrežite u krug dovoljno velik da kada ga stavite preko tijesta u kalupu ide malo preko rubova, po papiru rasporedite suhi grah (poslužit će vam kao "uteg" da se tijesto tijekom pečenja ne deformira).
Ovako pripremljeno tijesto stavite u ugrijanu pećnicu i pecite 15 minuta na 180°C.
Izvadite tijesto iz pećnice, maknite papir s grahom, ako su rubovi tijesta već dobili jaču boju zaštitite ih alu-folijom pa vratite u pećnicu na još par minuta kako bi se dno pite potpuno ispeklo.
Izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi.

Za to vrijeme pripremite kremu, jagode i preljev.

krema:

    250 g mascarponea
    200 ml slatkog vrhnja
    1 limeta (sok i korica)
    2 žlice meda
    mahuna vanilije (srž)

U zdjelu stavite mascarpone i slatko vrhnje, dodajte sok i koricu limete, med i srž/sjemenke vanilije pa sve izradite mikserom u gustu kremu.


jagode:

    oko 500 g jagoda operite i očistite, malo posušite kuhinjskim papirom pa svaku prerežite napola.



preljev:

    1 žlica džema ili pekmeza od jagoda, ribizla ili brusnica
    10ak jagoda
    100 ml vode
    1 žlica šećera
    1/2 vrećice želatine u prahu



Prvo pripremite želatinu koristeći upute na ambalaži (pomiješajte je s hladnom vodom i ostavite da nabubri).

Jagode narežite na komadiće, pospite šećerom i zgnječite vilicom.

U drugu posudu stavite džem ili pekmez (idealan bi bio od jagoda ali ja ga nisam imala pa sam koristila od ribizla) i vodu, lagano miješajte i pustite da zakuha pa dodajte jagode i kuhajte nekoliko minuta.
Maknite s vatre i procijedite.
Sada u procijeđeni sok dodajte želatinu i miješajte dok se želatina ne rastopi.
Pustite da se malo ohladi, povremeno promiješajte.

Sada po tijestu rasporedite kremu, jagode i preljev.
Ostavite da se preljev stegne.
Pitu dobro ohladite prije posluživanja.

Možete ovu pitu napraviti i bez preljeva, bit će isti fina :)




izvor : http://cookam.blogspot.com
Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More