Dansko pecivo

Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest
Mirisno i lisnato pecivo za lep početak nove (školske i radne) sedmice. A i da se malo ugrejemo ako je i vas je ovog jutra probudila kiša koja dobuje po krovovima i prozotima. Uz toplo pecivo i šoljicu omiljenog čaja ili kafe sigurno ćete odmah otvoriti okice.:)

Testo napravite dan ranije i samo ujutru ispecite. A možete sve pripremiti unapred, oblikovati i poređati na pleh posut brašnom, pa zamrznuti tako nepečeno (prebacite posle u kesice kad se stegne). Kad vam zatreba, pecivo samo poređajte na pleh (bez prethodnog odmrzavanja) i ispecite.


Dansko pecivo

Sastojci: 450 g brašna, 15 g svežeg kvasca, 1 dl mleka, 1 kašika šećera, 1 kašičica soli, 2 jaja + 1 jaje za premazivanje, 250 g maslaca

Fil: pekmez po želji, mešavina cimeta i šećera, čokolada, dinstane jabuke itd.

Glazura: 200 g šećera u prahu, 2-3 kašike vruće vode


Priprema:

Razmutite kvasac u toplom mleku sa kašičicom šećera i brašna. Ostaviei na toplom mestu da ispuni šolju, a za to vreme rastanjite maslac sobne temeprature između dva lista papira za pečenje. Maslac rastanjite u obliku kvadrata (oko 15x15 cm). Stavite ga u frižider zajedno sa papirom da se malo stegne.



Izmešajte brašno, so i kašiku šećera. Dodajei pripremljeni kvasac, 2 jaja i sa mlakim mlekom zamesite srednje meko testo. Po potrebi dodajte još malkice mleka ili brašna. Ostavite da testo odmara 10-tak minuta.

Zatim, razvijte testo u četvrtastu koru i na srednu stavite ohlađeni maslac.  Preklopiti ivice testa preko maslaca, preokrenute i sve još malo rastanjite. Zamotajte u foliju i stavite u frižider na 10 minuta.

Testo sada rastanjiti u oblik pravougaonika, presavijte jednu trećinu testa prema sredini, a drugu trećinu testa preko toga (kao za lisnato testo). Ponovo zamotajte u foliju i ostaviti u frižider da odmara još 10 minuta .

Ponovite ceo postupak sa razvijanjem i preklapanjem, pa testo i po treći put ostaviti u frižider 10 minuta. Napravite prstom oznaku na testu da biste znali koliko ste ga puta preklopili .

Četvrti put razvijte koru debljine 0,5 cm i isecite željene oblike, napravite kiflice, pužiće, vetrenjače i sl. Sve nafilujte filom po želji i premažite umućenim jajetom pre pečenja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 C oko 20 minuta da fino zarumene.



Podijeli ovaj recept Podijeli na Facebook Podijeli na Twitter Pošalji Emailom Podijeli na Pinterest

0 komentari:

Objavi komentar

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More