Sastojci
Biskvit:
350 ml svježe cijeđenog soka od narandže
4 supene kašike domaćeg pekmeza od šipka
120 gšećera
2 kesicevanilin šećera
naribana korica 2 narandže
180 g pečenih mljevenih oraha
100 goštrog brašna
2 kašike tamnog gorkog kakaoa
1 kesicapraška za pecivo 100 mlulja
Premaz (fil):
100 g posne čokolade
2-3 kašike domaćeg pekmeza od šipka + malo za premazati biskvit
120 g posnog mljevenog keksa
1 kesicavanilin šećera
150 ml svježe cijeđenog soka od narandže
Za posipanje:
cca 50 g sjeckanih pečenih oraha
Priprema:
Narandže dobro oprati i naribati koricu od 2, a zatim iscjediti ukupno 500 ml soka (meni su trebale 4 srednje jako sočne narandže). Orase staviti u tavu i prepržiti na srednjoj vatri 10-ak minuta vodeći računa da ne zagore. Pečene prebaciti u krpu i protrljati kako bi spala kožica. 180 g samljeti a ostatak nasjeckati za posipanje.
Biskvit:
U posudu nasuti 350 ml soka od narandže, dodati pekmez od šipka (srednje gustine), šećer i vaniliju, koricu narandže, mljevene orase i prosijane praškaste sastojke. Sve dobro promješati i sjediniti. Na kraju u tankom mlazu dodati ulje uz stalno mješanje.
Smjesu izliti u pleh (dim. 30x20 cm ili slične površine) koji smo obložili pek papirom i peći na 160 st. oko 25-30 min zavisno od šporeta. Pečen biskvit izvaditi i prohladiti. Pečeni biskvit ostaje sočan i mekan, nešto kao brownies.
Prohlađen premazati u tankom sloju sa šipkovim pekmezom čisto da se fil ne bi odvajao.
Premaz (fil):
Na laganoj vatri otopiti čokoladu pomješanu sa pekmezom. U posebnoj posudi dobro izmješati mljeveni keks, sok i vaniliju pa dodati i prethodnu smjesu i sve fino sjediniti.
Fil nanjeti na biskvit i posuti sa sjeckanim pečenim orasima.
Posluživanje
Kolač rezati na kocke ili štanglice po želji. Može se služiti topao ili ohlađen.
Prijatno!
0 komentari:
Objavi komentar