Paprenjaci su jedan od tradicijskih blagdanskih prhkih kolačića. Povodom dana Sv.Nikole pripremila sam ih kao prijedlog za jestive poklone J. Jednostavni su za izradu, a rade se reljefnim kalupima. Kako su paprenjaci i Hrvatski suvenir, kalupe za njih možemo pronaći u trgovinama suvenira, uglavnom su pravokutnog oblika s prigodnim reljefom kraja gdje se prodaju. Paprenjaci su izuzetno mirišljavi jer u njih idu različiti začini: cimet, muškatni oraščić, klinčić, papar i sl. Sve začine potrebne za aromu i miris ovih kolača pronašla sam u jedinstvenoj mješavini Dr. Oetkerovih Tradicionalnih dodataka za paprenjake. Ova mješavina dodataka dovoljna je za 500g brašna, a na poleđini vrećice nalazi se i recept koji sam koristila za pripremu paprenjaka.
Sastojci:
125g margarina ili maslaca
125g šećera
125g meda
225g mljevenih oraha
1 vrećica Dr. Oetkerovih Tradicionalnih dodataka za paprenjake
2 jaja
500g brašna
Priprema:
Samljeti orahe.
Pjenasto umutiti margarin, umiješati šećer, med, orahe i mješavinu dodataka Dr. Oetkera. Brašno dodavati na samom kraju. Duže miješati dok se tijesto ne prestane lijepiti i ne postane kompaktno. Gotovo tijesto zamotati u prozirnu foliju i staviti da odmori u hladnjaku minimalno sat vremena.
Izvaditi tijesto iz hladnjaka, odrezati na 2 jednaka dijela. Svaki dio oblikovati u valjak, spljoštiti ga te razvaljati između dvije prozirne folije na debljinu od ½ cm. Rezati željene oblike kalupom za reljefne kekse i slagati na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Ako kalup nije pravokutan, ostatke od rezanja premijesiti te ponovo razvaljati preko folije i tako ponavljati postupak sve dok se ne potroše ostaci tijesta. Isto učiniti s drugom polovinom tijesta.
Ukupno će biti 50-60 keksića – ovisno o veličini kalupa. Peći ih u prethodno zagrijanoj pećnici 12 minuta na 180°C.
Ako su paprenjaci rezani kalupom koji nema reljefni otisak, ukrasiti ih željenom glazurom. Kad su paprenjaci ohlađeni i glazura osušena, spremiti ih u limenu kutiju gdje mogu stajati duže vrijeme.
izvor : http://receptiizmojebiljeznice.blogspot.com
0 komentari:
Objavi komentar