Sastojci:
Za agdu – šerbe potrebno je:
1 časa sećera
2 čaše vode
1 vrećica vanilin šećera
Potrebno je jos:
1 časa topljenog maslaca
1+1/2 čase bjelog brašna Tip 400
Za posipanje potrebno je:
200 gr oraha
Izrada agde
U serpu izruciti vodu, secer i vanilin secer. Ostaviti da se kuva.
Kada proključa kuvati jod 5 minuta.
Vrucom agdom-šerbetom popariti vruće przeno brašno.
Prženje brašna
Istopljen maslac izručiti u dublju šerpu. Šerpu staviti na tihoj vatri.
Uz stalno mješanje postepeno dodati brašno.
Nastaviti sa prženjem brašna. Pri kraju prženja smjesi dodati 1 kafenu kašiku šećera i jos malo nastaviti sa prženjem dok se šećer ne istopi i malo karamelizira. Primjetićete da smjesa brzo poprimi zlatno – smjedju boju.
Kada je smjesa postigla željenu boju, za čas skloniti šerpu s vatre i u nju postepeno izručiti vruću agdu-šerbe. Pomjesati brzo da se ne stvore grudvice.
Vratiti šerpu na tihoj vatri, stalno mješati dok se halva ne izjednači i izdvoja iz kašike.
Orahe srednje isjeckati i pomješati sa gotovom halvom .Ostavit malo oraha za dekoracije onako čitavi.
Halvu stavljati u modlice. Izvaditi i posuti orasima.
izvor : http://domaci-recepti.blogspot.com
0 komentari:
Objavi komentar